Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Αφιέρωμα στη μνήμη του Ζακ Ντελόρ στην Ολομέλεια

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

«Δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να θυμηθεί την τεράστια επιρροή που είχε για την Ευρώπη ο Ζακ Ντελόρ», δήλωσε η Ρ. Μετσόλα

Με ένα βίντεο – αφιέρωμα στον Ζακ Ντελόρ, από τους «πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», όπως τον χαρακτήρισε η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα, άρχισαν και επίσημα οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να θυμηθεί την τεράστια επιρροή που είχε για την Ευρώπη ο Ζακ Ντελόρ». Το Ευρωκοινοβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Ο Ντελόρ διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 έως το 1995, και σύμφωνα με τους περισσότερους ιστορικούς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και πολιτικούς επιστήμονες, ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους κατόχους αυτής της θέσης μέχρι σήμερα.

Η ατζέντα και τα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν την ενιαία αγορά της ΕΕ, την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και την ταχεία ενσωμάτωση της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

H κ. Μετσόλα αναφέρθηκε στο βραβείο που έλαβε στις 13 Ιανουαρίου, για την Ελευθερίας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το έργο του υπέρ της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας. «Μακάρι να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να εμπνέουμε τις ενέργειές μας», είπε η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Για το μακελειό στην Πράγα στις 21 Δεκεμβρίου

Μιλώντας για τη φρικτή μαζική δολοφονία στην Πράγα στις 21 Δεκεμβρίου 2023 κατά την οποία ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε 14 άτομα στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου και τραυμάτισε πολλούς άλλους, η Πρόεδρος Μέτσολα είπε ότι οι σκέψεις του Κοινοβουλίου είναι με τις οικογένειες που αναγκάστηκαν να θρηνήσουν τους αγαπημένους τους και με τα θύματα αυτών. βάναυσες επιθέσεις που ακόμη αναρρώνουν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ολομέλεια εδώ