Skip to main content

Ιαπωνία: Η στιγμή που το αεροπλάνο της Japan Airlines κόβεται στα 2 στο αεροδρόμιο του Τόκιο (βίντεο)

Φωτιά σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, στην Ιαπωνία, 2 Ιανουαρίου 2024. Φωτ. REUTERS/Issei Kato

Σώοι οι 379 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της Japan Airlines - 5 νεκροί στο αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής

Στιγμές αγωνίας έζησαν οι 367 επιβάτες και τα 12 μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους της Japan Airlines, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες έπειτα από τη σύγκρουσή του με μικρότερο αεροπλάνο της ακτοφυλακής, κατά τη διαδικασία προσγείωσης στο αεροδρόμιο Χανέντα της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας, Τόκιο.

Από τη σύγκρουση των δύο αεροσκαφών έχασαν τη ζωή τους πέντε από τους έξι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της ακτοφυλακής, το οποίο επρόκειτο να μεταφέρει βοήθεια στους σεισμόπληκτους της δόνησης των 7,6 Ρίχτερ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους.

Οι 379 επιβαίνοντες του αεροπλάνου της Japan Airlines εγκατέλειψαν σώοι το αεροσκάφος μέσω της φουσκωτής τσουλήθρας που χρησιμοποιείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το αεροπλάνο κάηκε ολοσχερώς και, όπως διακρίνεται σε βίντεο από το σημείο, κόπηκε στα δύο.

«Είδα σπίθες έξω από το παράθυρο και την καμπίνα γεμάτη με καπνό»

Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επιβάτες να φωνάζουν μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους που έχει γεμίσει με καπνό και άλλους να τρέχουν να απομακρυνθούν μέσω της φουσκωτής τσουλήθρας εγκατάλειψης αεροπλάνου.

«Ένιωσα έναν θόρυβο σαν να είχαμε χτυπήσει κάτι και τινάχθηκα ψηλά μόλις προσγειωθήκαμε. Είδα σπίθες έξω από το παράθυρο και την καμπίνα γεμάτη με καπνό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ένας επιβάτης της πτήσης.

Η Καόρου Ισίι, μια μητέρα που περίμενε έξω από την πύλη των αφίξεων την 29χρονη κόρη της και τον σύντροφό της, είπε ότι αρχικά θεώρησε ότι η πτήση έχει καθυστέρηση μέχρι που η κόρη της της τηλεφώνησε. «Μου είπε ότι το αεροπλάνο είχε αρπάξει φωτιά κι ότι η ίδια το εγκατέλειψε μέσω της τσουλήθρας. Ανακουφίστηκα πολύ που ήταν καλά» ανέφερε.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το αεροσκάφος των Ιαπωνικών Αερογραμμών εκτελούσε την πτήση JAL 5016 από το Σαπόρο (βόρεια Ιαπωνία). Πρόκειται για ένα Airbus A350-900.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου ανακοίνωσε ότι όλοι οι διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης έκλεισαν προσωρινά. Το Χανέντα είναι ένα από τα δύο διεθνή αεροδρόμια της ιαπωνικής πρωτεύουσας και ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: Στις φλόγες αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Τόκιο – Σώοι 379 επιβαίνοντες (βίντεο)

Ιαπωνία: Τι γνωρίζουμε για το δυστύχημα στο αεροδρόμιο του Τόκιο – 5 νεκροί στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής (βίντεο)