Skip to main content

ΔΟΑΕ: Πυρηνική κλιμάκωση από το Ιράν- «Ανησυχεί» η Ουάσινγκτον

Τι διαπίστωσε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Το Ιράν αύξησε την παραγωγή ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού τις τελευταίες εβδομάδες, αντιστρέφοντας  επιβράδυνση που είχε παρατηρηθεί στα μέσα του τρέχοντος έτους, διαπίστωσε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Το Ιράν είχε προηγουμένως επιβραδύνει τον ρυθμό παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμένου κατά υψηλό ποσοστό (60%), που δεν είναι μακριά από το επίπεδο που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Ο ΔΟΑΕ ανέφερε ότι οι επιθεωρητές του είχαν επαληθεύσει τον αυξημένο ρυθμό παραγωγής από τα τέλη Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις στο Natanz και το Fordow σε περίπου 9 κιλά το μήνα, από 3 κιλά τον μήνα από τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει επιστροφή στα προηγούμενα επίπεδα παραγωγής.

Τον Ιανουάριο, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι  είχε προειδοποιήσει ότι η Τεχεράνη είχε ήδη αρκετό πυρηνικό υλικό για «αρκετά» όπλα.

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΟΑΕ, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ανησυχεί πολύ».

«Η πυρηνική κλιμάκωση του Ιράν είναι ακόμη πιο ανησυχητική καθώς ενδιάμεσοι υποστηριζόμενοι από το Ιράν συνεχίζουν τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της πρόσφατης θανάσιμης επίθεσης με drone και άλλων αποπειρών επιθέσεων στο Ιράκ και στη Συρία και των επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ΣΕΑ του Λευκού Οίκου.