Skip to main content

«Θα χάσετε τη στήριξη του κόσμου»: Η πρώτη προειδοποίηση ΗΠΑ και Ευρώπης στο Ισραήλ

Ερείπια στη Γάζα REUTERS/Anas al-Shareef

Για πρώτη φορά ο Μπάιντεν επικρίνει ανοιχτά την κυβέρνηση Νετανιάχου και η πλειοψηφία των κρατών - μελών της Ε.Ε. τάσσεται υπέρ της κατάπαυσης πυρός

Δεν ακούς συχνά κριτική από τις ΗΠΑ για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν πάνω από 200 και τις απίστευτες φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς, για τον Τζο Μπάιντεν προείχε να ξεκαθαρίσει πως στέκεται στο πλευρό της χώρας. Ο πόλεμος ωστόσο έχει κλείσει πλέον δύο μήνες, η Γάζα έχει ισοπεδωθεί και ο μαύρος κατάλογος των θυμάτων μακραίνει. Πάνω από 17.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 7.000 παιδιά, έχουν πέσει νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα και αυτό δεν είναι ακόμη ένας αριθμός, μία «λεπτομέρεια» ή μία «παράπλευρη απώλεια», που μπορεί να αγνοηθεί.

Με την κοινή γνώμη να αντιδρά στις τεράστιες απώλειες και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, αλλά και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, να επιμένει να λέει «όχι» στη λύση της Παλαιστινιακής Αρχής στη μεταπολεμική Γάζα, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται για πρώτη φορά να αλλάζει στάση, ασκώντας δημόσια κριτική. Ο Μπάιντεν και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να εμπλακεί σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση για τη Γάζα, ενώ τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Την Τρίτη όμως ήρθε η πρώτη σοβαρή ένδειξη πως κάτι αλλάζει, με τον Αμερικανό πρόεδρο να λέει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ». Ο Μπάιντεν προειδοποίησε μάλιστα ότι το Ισραήλ χάνει τη διεθνή υποστήριξη και ως εκ τούτου πρέπει να αλλάξει την πολιτική του.

REUTERS/Kevin Lamarque

Η επισήμανση αυτή του Τζο Μπάιντεν ήρθε να ενισχυθεί από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία σημειώθηκε μία αποφασιστική μεταβολή στο μοτίβο της ψηφοφορίας. 153 χώρες ψήφισαν «ναι» στην ανθρωπιστική εκεχειρία, 10 κατά 23 απήχαν. Σε αντίστοιχη ψηφοφορία στις 27 Οκτωβρίου, τα υπέρ ήταν μόλις 120, τα κατά 14 και οι αποχές 45.

Η αλλαγή συσχετισμών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Το κλίμα δεν αλλάζει μόνο στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι τώρα το μπλοκ ήταν χωρισμένο σε 3 ισότιμες περίπου ομάδες στη στάση τους απέναντι στο Ισραήλ. Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές, αλλά πλέον διακρίνεται μία ξεκάθαρη πλειοψηφία. Στη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία, 17 κράτη – μέλη του μπλοκ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ελλάδα, υπερψήφισαν την κατάπαυση πυρός, μόλις 2 καταψήφισαν και 8 απείχαν. Η τελευταία ομάδα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. Στην αντίστοιχη προηγούμενη ψηφοφορία από την Ε.Ε. είχαμε 8 υπέρ, 4 κατά και 15 αποχές.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ μιλάει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού/ REUTERS/Eduardo Munoz

Η Βρετανία συνέχισε να απέχει και οι ΗΠΑ απέρριψαν και πάλι την κατάπαυση πυρός, αλλά φρόντισαν, όπως προαναφέραμε, να στείλουν μήνυμα στο Ισραήλ, αντιλαμβανόμενες και οι ίδιες, όπως σημειώνει το Reuters, ότι πληρώνουν διπλωματικό τίμημα.

Επιπλέον για πρώτη φορά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η κορυφαία αραβική χώρα στο 15μελες συμβούλιο ασφαλείας, ξεκαθάρισε πως η χορήγηση κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν σαφή οδικό χάρτη προς τη λύση των δύο κρατών.