Skip to main content

Λ. Καρχιμάκης στο Naftemporiki TV: Πρέπει να έχεις τη γνώση, πού να διεκδικήσεις και πώς

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Λευτέρης Καρχιμάκης, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τον Ανέστη Ντόκα, παραχώρησε ο Λευτέρης Καρχιμάκης. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως «ένιωθα ότι υπάρχουν τρία μεγάλα κενά στο κομμάτι του δημοσίου διαλόγου σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές».

Όπως εξήγησε, το πρώτο έχει να κάνει με το μοντέλο του ευρωβουλευτή. «Ένας από τους λόγους που ένιωθα σχεδόν προσβεβλημένος ως νέος άνθρωπος, ήταν γιατί ενώ 60-70% των νόμων που επηρεάζουν τη ζωή μας έχουν πρώτα περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο, οι Έλληνες ευρωβουλευτές στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν επέστρεφαν στην Ελλάδα. Μία που τους ψηφίζαμε και μία που χάνονταν για πέντε χρόνια. Πώς ακριβώς θα εκπροσωπήσεις ανθρώπους που δεν γνωρίζεις; Πώς θα έρθεις σε επαφή με προβλήματα που προκύπτουν αν δεν επιστρέφεις στη χώρα, αν δεν επισκέπτεσαι τις περιφέρειες; Πώς θα κερδίσεις κάτι για μια χώρα την οποία έχεις ξεχάσει;».

«Να μιλάμε για την Ευρώπη ως κέντρο λήψης αποφάσεων»

«Το δεύτερο που ήθελα να εισφέρω στον δημόσιο διάλογο, είναι η λογική ότι πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε επιτέλους για την Ευρώπη ως κέντρο λήψης αποφάσεων και όχι ‘παρεμπιπτόντως’, άρα να μιλήσουμε ευρωπαϊκά. Να μιλήσουμε για το τι σημαίνει η νομισματική πολιτική για την Ελλάδα, τι σημαίνει ότι ζητάμε μια δίκαιη πράσινη μετάβαση σε σχέση με την Ελλάδα, τι σημαίνει περιφερειακή ανάπτυξη, το οποίο το έχουμε ξεχάσει. Στις επισκέψεις μου σε όλη τη χώρα, βλέπω μια περιφέρεια που ερημοποιείται, και ερημοποιείται σε μεγάλο βαθμό διότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν συμμετείχαν στις αντίστοιχες επιτροπές για να κερδίσουν προγράμματα που ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας. Η Ε.Ε. είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός. Πρέπει να έχεις τη γνώση, πού να διεκδικήσεις και πώς» συνέχισε.

Ο κ. Καρχιμάκης ανέφερε ότι στις ευρωεκλογές αναμετρώνται δύο δυνάμεις: «Η δύναμη που μιλάει για μια ευρύτερη ολοκλήρωση της Ε.Ε., ωστόσο αυτή η ολοκλήρωση πρέπει να είναι δημοκρατική, ώστε οι λαοί να μην νιώθουν ξεχασμένοι. Πολλοί πιστεύουν ότι όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες δεν μπορούν να τα επηρεάσουν. Άρα θέλουν επιστροφή στο έθνος-κράτος. Άρα είναι ένα στοίχημα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει μια εμβάθυνση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ώστε οι πολίτες να έρθουν πιο κοντά στην Ε.Ε., αντίστοιχα να υπάρξουν θεσμοί που θα φέρουν τους λαούς πιο κοντά διότι ακόμη τα συμφέροντα του Έλληνα και του Γάλλου πολίτη, δεν νιώθουν οι πολίτες ότι είναι εναρμονισμένα. Η δική μου άποψη, και η άποψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, είναι ότι πρέπει να το διεκδικήσουμε».

Ερωτηθείς για την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Καρχιμάκης διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων: «Πώς ακριβώς ζητεί να σπάσουν τα καρτέλ, όταν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. έχουν ψηφίσει κάθε ευρωπαϊκή οδηγία που δημιούργησε τα καρτέλ; Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία για τα όρια στην άμεσες ξένες επενδύσεις. Είμαστε η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που δεν την έχουμε ενσωματώσει. Πώς λοιπόν, ενώ έχεις ένα εργαλείο που δεν χρησιμοποιείς, στέλνεις επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για κάτι που δεν εφαρμόζεις ο ίδιος;».

«Να πείσουμε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση»

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, είπε ότι «θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει επικράτηση της Λεπέν. Νομίζω θα δυσχεράνει την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όμως, θα έχουμε μια ‘δεύτερη ευκαιρία’, υπό την έννοια ότι φαίνεται δημοσκοπικά οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να ενισχύονται. Όμως, θα δώσει ένα μήνυμα πολύ αρνητικό, και έναν άλλο αέρα στα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της υπόλοιπης Ευρώπης. Εκεί είναι και το στοίχημα των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, να πείσουν ότι υπάρχει εναλλακτική. Η ακροδεξιά και η άνοδος της έχει να κάνει με την έλλειψη Δημοκρατίας, αλλά και ότι υπάρχει βαθιά πίστη ότι αυτή η Ένωση μπορεί να είναι μόνο νεοφιλελεύθερη. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, έχουν υποχρέωση να πείσουν ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση».

«Το είδαμε και με το ευρωομόλογο. Με 10 χρόνια καθυστέρηση, βέβαια, το 2020 υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. και τώρα οι συντηρητικοί λένε ‘ας το σταματήσουμε’, γιατί σώθηκαν οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Το μεγάλο στοίχημα ή μια πρώτη ιδεολογική μάχη είναι να πούμε ότι το ευρωομόλογο θα παραμείνει μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου αν έχουμε ξανά μια οικονομική κρίση, να μην βγούμε με μέτρα λιτότητας αλλά με αναπτυξιακή προοπτική. Και αυτό θα είναι μια μεγάλη αλλαγή στο δόγμα της Ε.Ε. και θα αποδείξει μια διαφορετική Ένωση που θα έχει στο επίκεντρο της τους λαούς και τις ανάγκες τους, θα είναι διαφορετική» κατέληξε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.