Skip to main content

Οι ισχυροί άνδρες που θέλουν οι γυναίκες να κάνουν πολλά μωρά

Σι Τζινπίνγκ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν συμφωνούν σε ένα πράγμα: Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν περισσότερα παιδιά

Μπορεί να έχουν πολλές διαφορές, ωστόσο, μοιράζονται και κάποια χαρακτηριστικά. Από τη μία είναι σίγουρα η εξουσία που διαθέτουν, από την άλλη ένα σημείο στο οποίο συμφωνούν όλο και πιο εμφατικά: οι γυναίκες πρέπει κάνουν περισσότερα παιδιά.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας έκαναν δηλώσεις καλώντας τις γυναίκες να υπηρετήσουν τις χώρες τους κάνοντας (πολλά) παιδιά.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ άνοιξε πρώτος τον κύκλο των εκκλήσεων, λέγοντας τον Οκτώβριο στην οργάνωση All China Women’s Federation, που συνδέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα, ότι οι γυναίκες πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία «νέας τάσης στην οικογένεια». Επιπλέον, ο Σι είπε ότι θέλει ο κινεζικός λαός «να καλλιεργήσει ενεργά μια νέα κουλτούρα σχετικά με τον γάμο και την τεκνοποίηση και να ενισχύσει τις συμβουλές σχετικά με την άποψη των νέων για τον γάμο, τον τοκετό και την οικογένεια».

Ακολούθησε στις 28 Νοεμβρίου, ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προέτρεψε τις Ρωσίδες να επιστρέψουν στις ρίζες τους και, όπως οι «γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες τους», να κάνουν «επτά, οκτώ ή και περισσότερα παιδιά».

Ο πόλεμος επιδείνωσε το δημογραφικό της Ρωσίας- Ο Πούτιν βρήκε τη λύση, καλώντας τις γυναίκες να κάνουν έως και… 8 παιδιά

«Ας διατηρήσουμε και ας αναβιώσουμε αυτές τις εξαιρετικές παραδόσεις. Οι πολύτεκνες οικογένειες πρέπει να γίνουν ο κανόνας, ένας τρόπος ζωής για όλους τους λαούς της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στο Παγκόσμιο Ρωσικό Λαϊκό Συμβούλιο στη Μόσχα. «Η διατήρηση και η αύξηση του πληθυσμού της Ρωσίας είναι ο στόχος μας για τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και τις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το μέλλον του ρωσικού κόσμου, της αιώνιας Ρωσίας», πρόσθεσε.

Και στις 4 Δεκεμβρίου, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σε μια σπάνια κίνηση, αναγνώρισε τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα, προτρέποντας τις γυναίκες της Βόρειας Κορέας να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Σε ομιλία του στο Πέμπτο Εθνικό Συνέδριο Μητέρων, ο Κιμ επαίνεσε τις γυναίκες της Βόρειας Κορέας για το «πατριωτικό μυαλό και τον πολύτιμο ιδρώτα τους που μοιάζει με κόσμημα» και «για τις επίπονες προσπάθειες και τα πλεονεκτήματα που προσέφεραν γεννώντας και μεγαλώνοντας πολλά παιδιά τις μέρες της ανεπάρκειας και των δυσκολιών».  «Όταν όλες οι μητέρες καταλάβουν ξεκάθαρα ότι είναι πατριωτισμός να γεννάς πολλά παιδιά, ο σκοπός μας για την οικοδόμηση μιας ισχυρής σοσιαλιστικής χώρας μπορεί να επιταχυνθεί πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο Κιμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες απόψεις έχουν επίσης εκφράσει ισχυροί άνδρες προερχόμενοι από άλλες σφαίρες επιρροής. Για παράδειγμα, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο Έλον Μασκ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει παιδιά για όσο καιρό μπορεί να είναι καλός πατέρας. «Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να βοηθήσω την δημογραφική κρίση. Η κατάρρευση του ποσοστού γεννήσεων είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο πολιτισμός μακράν», είχε γράψει στο Twitter τον Ιούλιο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ είναι γνωστό ότι έχει δέκα παιδιά με τρεις διαφορετικές γυναίκες.

Αυτή την εβδομάδα, ο Μασκ αναφέρθηκε επίσης στην «ηθική» των ζευγαριών DINK. Με τον όρο DINK χαρακτηρίζονται τα ζευγάρια που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά. Προέρχεται από το Dual Income, No Kids, δηλαδή διπλό εισόδημα, καθόλου παιδιά.

«Υπάρχει μια απαίσια ηθική για όσους σκόπιμα δεν έχουν παιδιά: απαιτούν ουσιαστικά από τα παιδιά των άλλων να τα φροντίζουν στα γεράματά τους», έγραψε στο X τη Δευτέρα.

Οι ανησυχίες των ισχυρών ανδρών, και ειδικά των ηγετών χωρών, προέρχονται από τα δημογραφικά στοιχεία που δείχνουν ότι «φρενάρουν» οι γεννήσεις. Φέτος, το Κινεζικό Εθνικό Γραφείο Στατιστικής ανέφερε την πρώτη συρρίκνωση πληθυσμού της χώρας από το 1961, με συνολική μείωση περίπου 850.000 ατόμων. Η χώρα κατέγραψε επίσης νέο χαμηλό 6,83 εκατ. γάμων που πραγματοποιήθηκαν.

Μάλιστα ο Σι προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές για να αντιμετωπίσει την πτώση του ποσοστού γεννήσεων στην Κίνα. Το 2016, η κυβέρνησή του εγκατέλειψε την πολιτική του ενός παιδιού και άρχισε να επιτρέπει στα ζευγάρια να έχουν δύο παιδιά. Τον Μάιο του 2021, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια άλλη μεγάλη αλλαγή στους κανόνες της: Τα ζευγάρια πλέον μπορούν να έχουν έως και τρία παιδιά.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό είδος πληθυσμιακής κρίσης: η εισβολή της στην Ουκρανία έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου υπολόγισε επίσης τον Οκτώβριο ότι 290.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην Ουκρανία.

Η Βόρεια Κορέα, εν τω μεταξύ, είδε το ποσοστό γονιμότητας του πληθυσμού της να μειώνεται από 3,67 το 1955 σε 1,79 το 2023. Αυτή η πτώση, αν και απότομη, φαίνεται λιγότερο σοβαρή από την πληθυσμιακή κρίση που αντιμετωπίζει η Νότια Κορέα.

Βέβαια το εύκολο κομμάτι είναι να εντοπίσουμε τους λόγους για τους οποίους οι ισχυροί άνδρες θέλουν οι γυναίκες να κάνουν πολλά παιδιά. Το δύσκολο είναι να τις πείσουν να το κάνουν, σχολιάζει το Business Insider.