Skip to main content

Ο πόλεμος επιδείνωσε το δημογραφικό της Ρωσίας- Ο Πούτιν βρήκε τη λύση, καλώντας τις γυναίκες να κάνουν έως και… 8 παιδιά

Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS

Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην εποχή που οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν ο κανόνας, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο

Ο αριθμός των νεκρών Ρώσων στρατιωτών συνεχίζει να αυξάνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η δημογραφική κρίση της χώρας. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται πως έχει την λύση, προτρέποντας τις γυναίκες να αποκτήσουν έως και οκτώ παιδιά.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Ρωσικό Λαϊκό Συμβούλιο, ο Πούτιν είπε ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην εποχή που οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν ο κανόνας.

«Πολλές από τις γιαγιάδες και τις προγιαγιάδες μας είχαν επτά, οκτώ ή και περισσότερα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά. «Ας διατηρήσουμε και ας αναβιώσουμε αυτές τις εξαιρετικές παραδόσεις. Οι πολύτεκνες οικογένειες πρέπει να γίνουν ο κανόνας, ένας τρόπος ζωής για όλους τους λαούς της Ρωσίας. Η οικογένεια δεν είναι μόνο το θεμέλιο του κράτους και της κοινωνίας, είναι ένα πνευματικό φαινόμενο, μια πηγή ηθικής», πρόσθεσε.

«Η διατήρηση και η αύξηση του πληθυσμού της Ρωσίας είναι ο στόχος μας για τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και τις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το μέλλον του ρωσικού κόσμου, της χιλιετίας, αιώνιας Ρωσίας», ανέφερε ακόμα ο Πούτιν.

Οι δηλώσεις του Πούτιν έρχονται ενώ είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και μετά από δεκαετίες μειωμένων ποσοστών γεννήσεων στη Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίσης αναγκάσει περίπου 900.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Άλλα 300.000 άτομα έχουν στρατολογηθεί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, επιδεινώντας την κρίση εργατικού δυναμικού στη Ρωσία. Περίπου 50.000 Ρώσοι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με στατιστική ανάλυση που διεξήγαγαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Mediazona και Meduza τον Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πούτιν έχει προσπαθήσει να ενισχύσει το ποσοστό γεννήσεων της Ρωσίας από όταν ανήλθε στην εξουσία πριν από 24 χρόνια, υιοθετώντας μια σειρά από κυβερνητικά κίνητρα για όσους έχουν παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών για οικογένειες που έχουν περισσότερα από ένα παιδιά.

Όμως τα μέτρα είχαν ελάχιστη έως καθόλου επίδραση, με τα στοιχεία της Rosstat, της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Ρωσίας, να υπολογίζουν τον ρωσικό πληθυσμό σε 146.447.424 μέχρι την 1η Ιανουαρίου, χαμηλότερα δηλαδή από ό,τι ήταν το 1999 όταν ο Πούτιν έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος.

Ο ίδιος πάντως φημολογείται ότι έχει πάνω από τέσσερα παιδιά, αν και δεν το έχει επιβεβαιώσει ποτέ δημόσια.