Skip to main content

Ζελένσκι: Ακύρωσε την παρέμβασή του στο αμερικανικό Κογκρέσο

Ritzau Scanpix/Thomas Traasdahl via REUTERS

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επρόκειτο να μιλήσει μέσω βιντεοδιάσκεψης στο αμερικανικό Κογκρέσο

Την προγραμματισμένη ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο ακύρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξαιτίας ενός γεγονότος της «τελευταίας στιγμής», σύμφωνα με τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σουμέρ.

«Ο Ζελένσκι δεν μπορεί να έρθει στην ενημέρωσή μας στις 15.00, κάτι συνέβη την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επρόκειτο να μιλήσει μέσω βιντεοδιάσκεψης στο αμερικανικό Κογκρέσο, ελπίζοντας να αποσπάσει την αποδέσμευση ενός νέου αλλά καίριας σημασίας πακέτου βοήθειας για τη χώρα του που είναι σε πόλεμο.

Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, έχοντας δώσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, η υπόσχεση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Ουκρανία κινδυνεύει σοβαρά, ένα καταστροφικό σενάριο για το Κίεβο, του οποίου η αντεπίθεση, προκαλεί απογοητεύσει καθώς δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα εδαφικά κέρδη.

Ουκρανία: «Τελειώνουν» τον πρόεδρο Ζελένσκι

Νωρίτερα ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η αναβολή της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο που θα συζητηθεί στο Κογκρέσο θα δημιουργήσει έναν «μεγάλο κίνδυνο» για την Ουκρανία να χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι δηλώσεις του Άντριι Γερμάκ ήταν από τις πιο ευθείς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κιέβου καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των ζωτικής σημασίας πακέτων βοήθειας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Εάν η βοήθεια η οποία τώρα συζητείται στο Κογκρέσο απλώς αναβληθεί …υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να βρεθούμε στις ίδιες θέσεις που έχουμε τώρα» είπε στα αγγλικά. «Και φυσικά, δημιουργεί το μεγάλο ρίσκο να χάσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP