Skip to main content

Χουανίτα Κάστρο: Πέθανε η μικρότερη αδερφή του Φιντέλ, ή αλλιώς η «Donna» της CIA

EPA/GASTON DE CARDENAS

Είχε έρθει σε ρήξη με τους αδερφούς της- Στρατολογήθηκε από τη CIA

Η μικρότερη αδερφή του πρώην ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, που ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές του, πέθανε στο Μαϊάμι σε ηλικία 90 ετών. Τα αίτια του θανάτου της δεν έχουν γίνει γνωστά.

Η Χουανίτα Κάστρο, η οποία ήταν το τέταρτο από τα επτά αδέρφια, έφυγε από την Κούβα για τη Φλόριντα το 1964 αφού κατηγόρησε τον αδελφό της ότι μετέτρεψε το νησί σε «μια τεράστια φυλακή που περιβάλλεται από νερό». Ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη CIA, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία «Donna», για να προσπαθήσει να προκαλέσει την πτώση του.

Ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος ήταν επίσης 90 ετών όταν πέθανε τον Νοέμβριο του 2016, θεωρείται μεγάλη προσωπικότητα του 20ου αιώνα και επηρέασε τη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής καθώς δημιούργησε ένα κομμουνιστικό κράτος στο κατώφλι των ΗΠΑ.

Η συμμαχία του με τη Μόσχα πυροδότησε την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, μια αναμέτρηση διάρκειας 13 ημερών με τις ΗΠΑ που έφερε τον κόσμο τόσο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο όσο δεν είχε βρεθεί ποτέ. Ο Κουβανός επαναστάτης συνέχισε να κυβερνά τη χώρα για δεκαετίες, αλλά παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο το 2006 λόγω της πορείας της υγείας του. Τον Ραούλ Κάστρο διαδέχθηκε αργότερα ο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ το 2018.

Ποια ήταν η Χουανίτα Κάστρο

  • Όπως πολλοί Κουβανοί, η Χουανίτα Κάστρο υποστήριξε αρχικά το όραμα του αδελφού της για κοινωνική δικαιοσύνη για το νησιωτικό έθνος. Απογοητεύτηκε όμως όταν δήλωσε ότι είναι κομμουνιστής.
  • Τα τελευταία της χρόνια στην Κούβα τα πέρασε βοηθώντας άλλους ανθρώπους να φύγουν κρυφά από τη χώρα.
  • Έκοψε τους δεσμούς με την ισχυρή οικογένειά της εναντιούμενη στον Φιντέλ Κάστρο και τα μέλη του στενού του κύκλου. Οι δυο τους αντάλλαξαν σκληρά λόγια καθώς εκείνη εξέφραζε ολοένα και πιο επίμονα τις απόψεις της, ιδιαίτερα όταν άτομα για τα οποία νοιαζόταν είχαν βρεθεί αυθαίρετα υπό κράτηση. Μετά βίας αντάλλαξαν βλέμματα στην κηδεία της μητέρας τους το 1963.
  • Αποφάσισε να φύγει αμέσως μετά την προσαγωγή της από στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος την επέπληξε σε μια αίθουσα μπόουλινγκ επειδή κάπνιζε Chesterfields, μια αμερικανική μάρκα τσιγάρων.
  • Συχνά μιλούσε δημόσια κατά της διακυβέρνησής του αδερφού της. Θεωρούσε ότι ρητορική του αδερφού της βασιζόταν σε φτηνά συνθήματα. Αν και είχε εκφράσει την λύπη της για τον θάνατο του αδελφού της, επέμεινε ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ στην πατρίδα της.
  • Σε πρώτη φάση μετακόμισε στο Μεξικό και άρχισε να μιλάει σε μέρη όπως τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες διεθνείς συγκεντρώσεις, κατηγορώντας τον αδερφό της ότι πρόδωσε τη χώρα του με ψεύτικες υποσχέσεις.
  • Μετακόμισε στο Μαϊάμι μετά από μερικούς μήνες γιατί πίστευε ότι ήταν το καλύτερο μέρος για να επικεντρωθεί στην ακτιβιστική της δράση.
  • Απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 1984 και άνοιξε ένα φαρμακείο στο Μαϊάμι. Εργάστηκε σε αυτό το κατάστημα για χρόνια πριν το πουλήσει στην CVS το 2006.
  • Στα απομνημονεύματά της ««Φιντέλ και Ραούλ, οι αδελφοί μου, η μυστική ιστορία» έγραψε ότι βρήκε τη ζωή της ως Κουβανή εξόριστη στη Φλόριντα ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου των δεσμών της με τους ηγέτες της χώρας. «Αναμφισβήτητα, έχω υποφέρει περισσότερο από τους υπόλοιπους εξόριστους, γιατί πουθενά στα στενά της Φλόριντα δεν είχα μια ανάπαυλα και λίγοι είναι αυτοί που καταλαβαίνουν το παράδοξο της ζωής μου», είχε γράψει. «Για όσους βρίσκονται στην Κούβα, είμαι λιποτάκτης γιατί έφυγα και κατήγγειλα το καθεστώς που επικρατούσε. Για πολλούς στο Μαϊάμι, είμαι persona non grata επειδή είμαι η αδερφή του Φιντέλ και του Ραούλ».