Skip to main content

Ερντογάν στην COP28: Στη Γάζα συντελούνται εγκλήματα πολέμου

REUTERS/Thaier Al Sudani

Σκληρή γλώσσα κατά του Ισραήλ από τον Τούρκο πρόεδρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα «έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», μιλώντας στην COP28.

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι ένα έγκλημα πολέμου, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Όσοι διαπράττουν τέτοια εγκλήματα πρέπει να δικαστούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι.

«Η Τουρκία πάντα υποστήριζε την ειρήνη σε όλες τις κρίσεις και εργαζόταν για δίκαιες, δίκαιες λύσεις», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ, νωρίς την Παρασκευή, επανέλαβε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος της ανθρωπιστικής παύσης, στοχεύοντας διάφορες περιοχές στο βόρειο, κέντρο και νότο της λωρίδας, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο στη Γάζα.

Κατά την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως οι ισραηλινές επιθέσεις, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 16.000 Παλαιστίνιους, η πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να δικαιολογηθούν.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

Διαβάστε σχετικά

Γάζα: Διακόπηκε η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας