Skip to main content

Γάζα: Κοντά σε νέα παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς

Hamas Military Wing/Handout via REUTERS

Αιγυπτιακή εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία

Σε εξέλιξη είναι προσπάθεια προκειμένου η ανακωχή ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και παρατάθηκε για 48 ώρες, να διαρκέσει περισσότερο.

Μάλιστα η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed αναφέρει ότι έχει επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας για δύο ακόμη ημέρες, υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Η εφημερίδα επικαλείται Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα Haaretz ότι η πρόταση αυτή είναι στο τραπέζι και εξετάζεται, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Η Haaretz, επικαλούμενη ισραηλινή πηγή, ανέφερε ότι η συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας εξαρτάται από το εάν η Χαμάς είναι σε θέση να απελευθερώσει 10 επιπλέον Ισραηλινούς ομήρους την ημέρα.

Δεδομένου όμως ότι στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης έχουν μείνει λιγότερες γυναίκες και παιδιά, η επέκταση της εκεχειρίας μπορεί να την αναγκάσει να εξετάσει το ενδεχόμενο να απελευθερώσει ορισμένους Ισραηλινούς άνδρες για πρώτη φορά.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στο Κατάρ που μεσολάβησε στις συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ που κατέληξαν στην κατάπαυση του πυρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη, το Κατάρ φιλοξένησε τους αρχηγούς της Μοσάντ του Ισραήλ και της CIA των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνάντηση επιδίωξε να «χτίσει πάνω στην πρόοδο της παρατεταμένης ανθρωπιστικής συμφωνίας για παύση των μαχών και να ξεκινήσει περαιτέρω συζητήσεις για την επόμενη φάση μιας πιθανής συμφωνίας», ανέφερε στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για τις επισκέψεις.

ΗΠΑ: Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί αιχμαλώτους των ΗΠΑ ως πλεονέκτημα

Ήδη από χθες η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό πως γίνεται προσπάθεια για παράταση της εκεχειρίας, αν και αναγνώρισε ότι η παύση των επιχειρήσεων, που αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει 4 ημέρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κατορθωθεί να παραταθεί κι άλλο.

«Θέλουμε να δούμε ελεύθερους όλους τους ομήρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κίρμπι. «Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι αυτές οι παύσεις, χρειάζεται να κάνεις παύσεις για να βγάλεις τους ομήρους (…) αυτά πάνε μαζί».

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο ώστε να δούμε αν μπορούμε να παρατείνουμε κι άλλο» την ανακωχή, συμπλήρωσε.

Μετά την παράτασή της, η ισχύς της ανακωχής εκπνέει αύριο στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Κίρμπι εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα πως θα αφεθούν ελεύθεροι κι άλλοι όμηροι που είναι πολίτες των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, 4χρονο κοριτσάκι, που σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση έχασε τους γονείς του, σκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια του, αφέθηκε ελεύθερο, ενώ πριν από τη συμφωνία είχαν αφεθεί ελεύθερες από τη Χαμάς δυο γυναίκες με αμερικανική υπηκοότητα.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ανάμεσα στους ομήρους που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς βρίσκονταιμδυο γυναίκες με αμερικανική υπηκοότητα. Άλλοι 7 Αμερικανοί αγνοούνται, ωστόσο δεν είναι σαφές αν είναι όμηροι.

«Δεν έχουμε καμιά ένδειξη πως η Χαμάς προσπαθεί να παίξει κάποιο παιγνίδι με τους Αμερικανούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Νομίζω πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ένα-δυο πράγματα. Πρώτο, ο αριθμός των Αμερικανών είναι μικρός. Κι ο αριθμός των Αμερικανών που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι», δηλαδή «των γυναικών και των παιδιών», είναι «ακόμα μικρότερος», εξήγησε.

Μέχρι χθες αφέθηκαν ελεύθεροι 81 όμηροι της Χαμάς, ανάμεσά τους 61 Ισραηλινοί υπήκοοι, και σε αντάλλαγμα αποφυλακίστηκαν 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.