Skip to main content

Γάζα: «Κοντά σε παράταση της κατάπαυσης πυρός», σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές

Φωτ. REUTERS/ Ibraheem Abu Mustafa

Τι βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

Κοντά σε συμφωνία για παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, με παράλληλη απελευθέρωση ομήρων, φέρονται να βρίσκονται οι διαπραγματευτές του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματευτές εστιάζουν στην επίλυση ορισμένων διαφορών σχετικά με τη διάρκεια της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και η λίστα των Παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές που θα απελευθερώσει το Ισραήλ.

Η ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που επέτρεψε την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων και τη διανομή κάποιων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, διανύει σήμερα την τέταρτη και τελευταία ημέρα της.

Ενστάσεις για τις λίστες ομήρων και κρατουμένων

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι επικρατεί προβληματισμός τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Χαμάς σχετικά με τις λίστες με τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων, οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα.

«Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα με τις σημερινές λίστες», όπως αποκάλυψε στο Reuters αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεσολαβητές από το Κατάρ συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Χαμάς για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις.

Πιέσεις για παράταση της κατάπαυσης πυρός

Την Κυριακή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Μασαχουσέτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι στόχος του είναι να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός και μετά την Δευτέρα, τουλάχιστον για όσο διάστημα απελευθερώνονται όμηροι.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και άλλοι Αμερικανοί όμηροι. «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι όλοι οι όμηροι να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους», διαβεβαίωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα, Δευτέρα, να παραταθεί η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, για να επιτραπεί να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα και η απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που κρατούνται από τους τρομοκράτες.

«Καλώ για μια παράταση της εκεχειρίας, η οποία θα επιτρέψει να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια στους πληθυσμούς που την έχουν μεγάλη ανάγκη και να επιτευχθεί η απελευθέρωση άλλων ομήρων», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Στόλτενμπεργκ: Να παραταθεί η εκεχειρία Ισραήλ και Χαμάς- Το Ιράν να χαλιναγωγήσει τις ομάδες που ελέγχει

Νετανιάχου σε Μπάιντεν: «Ναι» σε παράταση της κατάπαυσης πυρός αν συνεχιστεί η απελευθέρωση ομήρων

Θετικός στο να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση ομήρων ημερησίως, εμφανίστηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Ισράηλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε ότι, εφόσον τερματιστεί η συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν «με πλήρη ισχύ».

Πρόθυμη για παράταση της κατάπαυσης πυρός η Χαμάς

Πρόθυμη να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για δύο έως τέσσερις ημέρες εμφανίστηκε την Κυριακή και η Χαμάς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διαμεσολαβητές -το Κατάρ και η Αίγυπτος –ενημερώθηκαν πως οι ένοπλες ομάδες που κρατούν ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες».