Skip to main content

Γάζα: Θετική σε παράταση της κατάπαυσης πυρός η Χαμάς

Φωτ. Reuters TV/via REUTERS

Βάσει της τρέχουσας συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς, η κατάπαυση του πυρός που ξεκίνησε την Παρασκευή –μαζί με την παράλληλη απελευθέρωση ομήρων- ολοκληρώνεται αύριο, Δευτέρα

Πρόθυμη να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για δύο έως τέσσερις ημέρες εμφανίζεται η Χαμάς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Βάσει της τρέχουσας συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς, η κατάπαυση του πυρός που ξεκίνησε την Παρασκευή –μαζί με την παράλληλη απελευθέρωση ομήρων– ολοκληρώνεται αύριο, Δευτέρα.

Στο πλαίσιό της προβλέπεται η απελευθέρωση 50 ομήρων, με αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διαμεσολαβητές -το Κατάρ και η Αίγυπτος –ενημερώθηκαν πως οι ένοπλες ομάδες που κρατούν ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες».

Αυτές οι παλαιστινιακές ομάδες «πιστεύουν ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση άλλων 20-40 Ισραηλινών αιχμαλώτων», ανέφερε η ίδια πηγή.

Μπάιντεν: Στόχος να συνεχιστεί η κατάπαυση πυρός

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Μασαχουσέτη όπου βρίσκεται, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι θα μιλήσει σύντομα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Είπε επίσης ότι στόχος του είναι να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός και μετά την Δευτέρα, τουλάχιστον για όσο διάστημα απελευθερώνονται άνθρωποι.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και άλλοι Αμερικανοί όμηροι. «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι όλοι οι όμηροι να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους», διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η σύγκρουση θα τελειώσει όταν «η Χαμάς δεν θα έχει πλέον τον έλεγχο οποιουδήποτε τμήματος της Γάζας». Όπως σχολιάζει η ισραηλινή εφημερίδα, πρόκειται για μια μικρή αλλαγή στη ρητορική του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος στο παρελθόν είχε ζητήσει την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς.

Γάζα: Αμερικανίδα 4 ετών μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν – Μπάιντεν: Στόχος να συνεχιστεί η κατάπαυση πυρός