Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Να παραταθεί η εκεχειρία Ισραήλ και Χαμάς- Το Ιράν να χαλιναγωγήσει τις ομάδες που ελέγχει

REUTERS/Yves Herman

«Καλώ για μια παράταση της εκεχειρίας», είπε χαρακτηριστικά

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα να παραταθεί η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, για να επιτραπεί να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα και η απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που κρατούνται από τους τρομοκράτες.

«Καλώ για μια παράταση της εκεχειρίας, η οποία θα επιτρέψει να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια στους πληθυσμούς που την έχουν μεγάλη ανάγκη και να επιτευχθεί η απελευθέρωση άλλων ομήρων», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι το Ιράν θα πρέπει να χαλιναγωγήσει τις ομάδες που υποστηρίζει στην περιοχή, αναφερόμενος πιθανότατα στο σιιτικό ένοπλο κίνημα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε έκκληση για την εφαρμογή διαρκούς εκεχειρίας, με στόχο την επεξεργασία «πολιτικής λύσης».

Η τετραήμερη αυτή εκεχειρία αποτελεί «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά «πρέπει να παραταθεί» και «να μετατραπεί σε διαρκή ώστε να επιτραπεί η επεξεργασία πολιτικής λύσης στην κρίση», δήλωσε ο Μπορέλ.