Skip to main content

Γάζα: Η Χαμάς απελευθέρωσε Ρώσο όμηρο

Κόσμος στη συνοριακή διέλευση της Ράφα, στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου, εν αναμονή της απελευθέρωσης ομήρων της Χαμάς. Φωτ. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ως «αναγνώριση των προσπαθειών» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν

Την απελευθέρωση ενός ομήρου με ρωσική υπηκοότητα, ο οποίος είχε απαχθεί στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η Χαμάς, ως «αναγνώριση των προσπαθειών» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και «της υποστήριξής του στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Το Κρεμλίνο καλεί τακτικά για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας ότι μια διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή απαιτεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Τις προηγούμενες δύο ημέρες, απελευθερώθηκαν δύο ομάδες ομήρων, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται η απελευθέρωση και μιας τρίτης ομάδας, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του  Ισραήλ, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή.

Νωρίτερα, πηγές που επικαλείτο η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι η Χαμάς αναμενόταν να απελευθερώσει σήμερα τουλάχιστον έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα.

Ισραήλ – Χαμάς: Παραδόθηκαν οι λίστες ομήρων και κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σήμερα

Έτοιμες οι λίστες των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα

Τους καταλόγους με τα ονόματα των 13 ομήρων της Χαμάς που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, Κυριακή, καθώς και των 39 Παλαιστινίων που αναμένεται να αποφυλακιστούν από τις ισραηλινές φυλακές, ανακοίνωσε ότι παρέλαβε η Αίγυπτος.

Συνολικά 17 όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας επί εβδομάδες αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από μεγάλη αναμονή, λόγω της εμπλοκής που σημειώθηκε στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.

Το Ισραήλ ως αντάλλαγμα άφησε ελεύθερους 39 παλαιστίνιους κρατούμενους.