Skip to main content

Ισραήλ – Χαμάς: Παραδόθηκαν οι λίστες ομήρων και κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σήμερα

Φωτ. REUTERS/ Ibraheem Abu Mustafa

Αναφορές για απελευθέρωση ομήρων από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία

Τους καταλόγους με τα ονόματα των 13 ομήρων της Χαμάς που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, Κυριακή, καθώς και των 39 Παλαιστινίων που αναμένεται να αποφυλακιστούν από τις ισραηλινές φυλακές, ανακοίνωσε ότι παρέλαβε η Αίγυπτος.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS), Ντία Ρασουάν, τόνισε σύμφωνα με το Reuters ότι η τετραήμερη εκεχειρία -η οποία βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της- συνεχίζει να τηρείται χωρίς εμπόδια, ενώ τόνισε ότι 120 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα ότι ενδέχεται ένας Αμερικανός υπήκοος να συγκαταλέγεται στους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι Αμερικανοί θα απελευθερωθούν σήμερα. Τουλάχιστον ένας Αμερικανός θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ποιος/α θα είναι ή ότι σίγουρα αυτό θα συμβεί, γιατί μέχρι να δούμε έναν Αμερικανό να βγαίνει από τη Γάζα με ασφάλεια και να φτάνει στα αγαπημένα του πρόσωπα, δεν θα έχουμε πλήρη επιβεβαίωση», τόνισε.

Το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι «για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ένας Αμερικανός υπήκοος αναμένεται να είναι μεταξύ των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν» σήμερα.

Παράλληλα, πηγές που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει σήμερα τουλάχιστον έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα.

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους Ισραηλινούς ομήρους έχουν διπλή υπηκοότητα.

Απελευθέρωση ομήρων τα μεσάνυχτα

Συνολικά 17 όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας επί εβδομάδες αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από μεγάλη αναμονή, λόγω της εμπλοκής που σημειώθηκε στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.

Το Ισραήλ ως αντάλλαγμα άφησε ελεύθερους 39 παλαιστίνιους κρατούμενους.

Οι χθεσινές απελευθερώσεις καθυστέρησαν πολλές ώρες, καθώς η Χαμάς να κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν σέβεται τη συμφωνία, αλλά τελικά η διαδικασία προχώρησε. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντορόν Σπίλμαν, έκανε λόγο για «τακτική» της Χαμάς «να καθυστερεί» στο πλαίσιο «ψυχολογικού πολέμου».

Μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες ήταν η Μάγια Ρεγκέβ, 21 ετών, η οποία απήχθη μαζί με τον 18χρονο αδελφό της, όταν προσπαθούσαν να φύγουν από το μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς.

Μια Ισραηλινοϊρλανδή 9 ετών, η Έμιλι, είναι επίσης μεταξύ της ομάδας των 17 ομήρων που απελευθερώθηκαν, ανακοίνωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ.