Skip to main content

«Σχετική ηρεμία» στη Γάζα: Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός- Το απόγευμα η απελευθέρωση ομήρων

REUTERS/Ronen Zvulun

Η πρώτη εκεχειρία μετά από σχεδόν επτά εβδομάδες πολέμου

Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός ξεκίνησε επίσημα στη Λωρίδα της Γάζας, στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, ο οποίος βρίσκεται στην Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, επιβεβαίωσε ότι η εκεχειρία έχει ξεκινήσει και οι επιθέσεις έχουν σταματήσει. Προηγήθηκε μια νύχτα σφοδρών αεροπορικών επιδρομών από το Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας σχετικής ηρεμίας, που σταδιακά γίνεται όλο και πιο ορατή καθώς σταματούν πλήρως τα μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Μαχμούντ. «Αλλά, οι ώρες πριν από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας ήταν οι πιο αιματηρές για τους Παλαιστίνιους που ζουν στα βόρεια μέρη, την πόλη της Γάζας, και μέχρι τα νότια μέρη – τις ασφαλείς περιοχές που ορίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό για να μετακινηθούν οι άνθρωποι για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς στην βόρεια», είπε.

Δεκεπάντε λεπτά μετά την έναρξη της εκεχειρίας, ήχησαν οι σειρήνες στις περιοχές Κισουφίμ και Αϊν Χασλόσα στο νότιο Ισραήλ, που βρίσκονται κοντά στην Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Αν όντως εκτοξεύτηκαν βλήματα, είναι η πρώτη παραβίαση της εκεχειρίας, σχολιάζουν.

Υπό την εποπτεία του Κατάρ

Το Κατάρ έχει στήσει μια αίθουσα επιχειρήσεων στη Ντόχα, όπου πρόκειται να λαμβάνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από τη Γάζα για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Η χώρα, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία της εκεχειρίας, έχει άμεσους δεσμούς με τον ισραηλινό στρατό αλλά και τη Χαμάς.

Η ιδέα είναι ότι εάν υπάρχει οποιοδήποτε είδος παραβίασης, λόγω αυτών των άμεσων δεσμών, θα προσπαθήσει να διορθώσει την κατάσταση και να βεβαιωθεί ότι η εκεχειρία μπορεί να συνεχιστεί, για τέσσερις ημέρες.

Ο πόλεμος «δεν έχει τελειώσει ακόμα»

Λίγη ώρα πριν από την επίσημη έναρξη της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους στη Γάζα ότι «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη».

«Η ανθρωπιστική παύση είναι προσωρινή», λέει ο Avichay Adraee, εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, μιλώντας στα αραβικά.

«Η βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι μια επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη και απαγορεύεται να μετακινηθείτε βόρεια. Για την ασφάλειά σας, πρέπει να παραμείνετε στην ανθρωπιστική ζώνη στο νότο», είπε απευθυνόμενος στους κατοίκους της Γάζας.

Παράλληλα, μετά την έναρξη της εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια πάνω από τη Γάζα προειδοποιώντας τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους στα βόρεια της Λωρίδας.

Η συμφωνία

Η ανακωχή διάρκειας τεσσάρων ημερών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα στην αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Η «ανθρωπιστική παύση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, καταγράφεται την 49η ημέρα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων –13 γυναικών και παιδιών– αναμένονται περί τις 16:00.

Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι–επίσης γυναίκες και παιδιά– κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης την είσοδο καυσίμων και ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αιγύπτου θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ και θα εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας.  Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ακόμη πως σκοπός είναι να περνούν τα σύνορα στη Ράφα κάπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.