Skip to main content

Ιράκ: Νεκροί 5 φιλοϊρανοί μαχητές στα πρώτα αμερικανικά πλήγματα στη χώρα

Φωτογραφία αρχείου

Είναι τα πρώτα αμερικανικά πλήγματα αντιποίνων στο Ιράκ για τη σειρά επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ που ανακοινώνονται δημόσια

Η Κατάεμπ Χεζμπολάχ του Ιράκ ανακοίνωσε ότι πέντε μέλη της σκοτώθηκαν στο προπύργιο της Ζιρφ αλ Σακρ, νότια της Βαγδάτης, μετά από αμερικανικά πλήγματα που ήρθαν ως απάντηση στις «επιθέσεις εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία, από το Ιράν και οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν».

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιδρομές στο Ιράκ την Τρίτη και την Τετάρτη. Πρόκειται για τα πρώτα αμερικανικά πλήγματα αντιποίνων στο Ιράκ για τη σειρά επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ που ανακοινώνονται δημόσια, σε μια ένδειξη κλιμάκωσης της περιφερειακής σύγκρουσης που συνδέεται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου και έχουν συνδεθεί από τις φιλοϊρανικές ομάδες με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στον βομβαρδισμό της Γάζας μετά τις επιθέσεις της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς στο Ισραήλ.

Σε αντίποινα για τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων, η Ουάσινγκτον έχει ήδη βομβαρδίσει τρεις φορές εγκαταστάσεις οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία. Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης κυρώσεις σε 7 ανθρώπους που συνδέονται με δύο ιρακινές ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, μέχρι αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δίσταζαν να προχωρήσουν σε αντίποινα στο Ιράκ λόγω της λεπτής πολιτικής κατάστασης στη Βαγδάτη, με την οποία επιδίωξαν στενότερη συνεργασία, μεταξύ άλλων σε οικονομικά ζητήματα, ενώ προσπαθούσαν να περιορίσουν την επιρροή του Ιράν.

Βέβαια ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιά Αλ-Σουντάνι έχει περιορισμένο έλεγχο στις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, των οποίων την υποστήριξη χρειάστηκε για να κερδίσει την εξουσία πριν από ένα χρόνο και πλέον αποτελούν ένα ισχυρό μπλοκ στον κυβερνητικό συνασπισμό του.

Πέντε μέλη των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό στον τομέα του Ζιρφ αλ Σακρ, διευκρίνισε σήμερα στο AFP αξιωματούχος των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αξιωματούχος του Χασντ αλ Σαάμπι, συνασπισμού πρώην παραστρατιωτικών που ενσωματώθηκαν στις τακτικές δυνάμεις, γνωστοποίησε τον θάνατο «πέντε και τον τραυματισμό τεσσάρων» εκ των μαχητών του συνασπισμού αυτού.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε χθες, Τρίτη, σε δημοσιογράφους ότι οι αμερικανικές δυνάμεις και ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός, που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ και τη Συρία, βρέθηκαν 66 φορές στο στόχαστρο με ρίψεις ρουκετών και πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) από τις 17 Οκτωβρίου, 10 ημέρες μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.