Skip to main content

Γιατί ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί ξαφνικά μικρότερα σκαλιά;

REUTERS/Julia Nikhinson

Ο Τζο Μπάιντεν , αν κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, θα είναι 86 ετών μετά από μια πλήρη δεύτερη θητεία

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και σήμερα έχει τα γενέθλιά του-κλείνει τα 81 του χρόνια.

Κάθε μέρα που περνά όμως στην εξουσία, η ηλικία του γίνεται όλο και μεγαλύτερο θέμα. Ο 81χρονος Πρόεδρος συνήθως πρέπει να ανέβει γύρω στα πεντέμισι μέτρα για να μπει στο προσωπικό του αεροπλάνο, το Air Force One. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί σκάλες με όλο και πιο κοντά σκαλοπάτια για να μπει στο αεροπλάνο.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε πάντως την ερώτηση του NBC News για το αν η μικρότερη σκάλα σχετίζεται με την ηλικία του Μπάιντεν. Ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα: Ο Τζο Μπάιντεν , αν κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, θα είναι 86 ετών μετά από μια πλήρη δεύτερη θητεία. Αρκετοί αναρωτιούνται: Είναι ένας άντρας αυτής της ηλικίας κατάλληλος για ένα τόσο ισχυρό γραφείο – και αν όχι: Ποιες είναι οι εναλλακτικές;

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Μπάιντεν σκόνταψε πάνω σε μια σακούλα με άμμο σε μια σκηνή στο Κολοράντο. Ένα χρόνο νωρίτερα, έπεσε ,καθώς κατέβαινε από ένα ποδήλατο. Ενδιάμεσα έκανε επανειλημμένα κάποιες  περίεργες εμφανίσεις. Μερικές φορές φαινόταν σαν να μην ήξερε πού ακριβώς πήγαινε. Συνεχίζει επίσης να μπερδεύεται φραστικά.

Είναι γνωστό βέβαια εδώ και καιρό ότι ο πρόεδρος δεν είναι καλός ομιλητής, ειδικά από τη στιγμή που παλεύει με ένα τραύλισμα από την παιδική του ηλικία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν επεισόδια που δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν με αυτό: Λίγες μέρες μετά το ατύχημα του με την άμμο, τελείωσε μια εκδήλωση στο Κονέκτικατ με τις λέξεις “God save the Queen, man”. Μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές σε τι ή σε ποιον ακριβώς ήθελε να απευθυνθεί με τα λόγια του, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ήδη πεθάνει περίπου εννέα μήνες πριν από την ομιλία.

«Happy Birthday Mr President»: Ο Τζο Μπάιντεν έχει γενέθλια, αλλά τα κεράκια στην τούρτα του αποτελούν πρόβλημα

«Υπερδύναμη» η ηλικία

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να διαλύσει τις αμφιβολίες για την ικανότητά του να ενεργεί , αυτοσαρκαζόμενος.

Η ομάδα του προσπαθεί να τονίσει τον πλούτο της εμπειρίας του ως πλεονέκτημα. Η ηλικία του είναι η «υπερδύναμη» του Μπάιντεν», λέει ο Τζεφ Κάτζενμπεργκ, πρώην επικεφαλής της Disney και τώρα ένας από τους υπεύθυνους της εκστρατείας του Μπάιντεν. Στην πραγματικότητα, η εμπειρία στον Λευκό Οίκο δεν βλάπτει , όταν δύο πόλεμοι στον κόσμο-στην Ουκρανία και τη Γάζα-απειλούν την παγκόσμια ειρήνη.

Αλλά υπάρχουν επίσης πολλά σημεία στην εσωτερική πολιτική που μιλούν πραγματικά για τον πρόεδρο: το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε απότομα μετά την πανδημία, ένα τεράστιο πακέτο υποδομών προωθήθηκε και ο πληθωρισμός μειώθηκε και πάλι πρόσφατα μετά από υψηλό 40 ετών.

Ωστόσο, αυτό δεν λέει τίποτα στους ψηφοφόρους: μια πρόσφατη δημοσκόπηση προκάλεσε σάλο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανιζόταν να κερδίζει τον Μπάιντεν σε πέντε από τις έξι πιθανώς καθοριστικές πολιτείες. Και ο Τραμπ καραδοκεί, παρά τις δικαστικές του περιπέτειες.

Όταν ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές του 2020, υπήρχαν ήδη εικασίες ότι θα μπορούσε να παραδώσει οικειοθελώς τα ηνία στην αντιπρόεδρό του Καμάλα Χάρις, κάποια στιγμή . Αλλά μέχρι στιγμής η Καμάλα δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κατάλληλη για το υψηλότερο αξίωμα στον Λευκό Οίκο.