Skip to main content

Γιατί η Κροατία άνοιξε πόλεμο με την Coca – Cola

To ανθρακούχο Römerquelle εμφιαλώνεται στην Αυστρία και ανήκει στην Coca-Cola

Περιστατικά δηλητηρίασης που έχουν συνδεθεί με κατανάλωση του ανθρακούχου νερού Römerquelle καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Κροατία.

Σημειώνεται ότι το Römerquelle εμφιαλώνεται στην Αυστρία και ανήκει στην Coca-Cola. Tα αναψυκτικά της Coca-Cola εμφιαλώνονται στην Κροατία.

Αναλυτικότερα, περιστατικά καταγράφηκαν στη Ριέκα, μια πόλη στη δυτική Κροατία, και στην πρωτεύουσα της χώρας Ζάγκρεμπ.

Ένα άτομο νοσηλεύτηκε αφού φέρεται να ήπιε το Römerquelle το Σάββατο σε ένα καφέ στη Ριέκα, ενώ άλλοι τρεις νοσηλεύτηκαν στο Ζάγκρεμπ την Τρίτη, όπως έκανε γνωστό σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Δρ Ράτζκο Όστοϊτς, επικεφαλής του τμήματος γαστρεντερολογίας στο νοσοκομείο KBC την πόλης.

Ο Όστοϊτς, ο οποίος είναι επίσης πρώην υπουργός Υγείας, κάλεσε τον κόσμο να μην πανικοβληθεί. «Αποφύγετε όλα τα ανθρακούχα ποτά. Πίνετε συνηθισμένο δημοτικό νερό. Το Ζάγκρεμπ είναι υπέροχο, και η Δαλματία… Αν η Κροατία έχει κάτι, έχει υπέροχο νερό», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα από τα θύματα φέρεται να αρρώστησε αφού ήπιε αναψυκτικό της εταιρίας, το οποίο αγόρασε από αυτόματο πωλητή. Το Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αναλύει δείγματα των ποτών για να προσδιορίσει τι προκάλεσε τα συμπτώματα σε όσους αδιαθέτησαν.

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Βίλι Μπέρος είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα δύο από τα περιστατικά δηλητηρίασης, λέγοντας ότι και τα δύο άτομα είχαν τραύματα στον οισοφάγο.

Ερωτηθείς εάν είναι ασφαλές να πίνει κανείς ανθρακούχα ποτά, ο Μπέρος κάλεσε τους πολίτες να είναι «γενικά προσεκτικοί». «Έχουμε δύο ποτά σε δύο πόλεις, εμφιαλωμένα σε δύο διαφορετικές χώρες», είπε. «Είναι καλύτερο να πίνεις νερό».

Σε δηλώσεις της την Τρίτη, η Coca-Cola HBC Κροατίας ανέφερε ότι γνωρίζει για ένα «μεμονωμένο περιστατικό» στη Ριέκα και συνεργάζεται με τις αρχές, ενώ η Coca-Cola HBC Αυστρίας σχολίασε ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση.

Με πληροφορίες από Politico