Skip to main content

Μπλίνκεν: Δεν γίνεται το Ισραήλ να επιβάλει κατοχή στη Γάζα

REUTERS/Jonathan Ernst/Pool

«Αλλά η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς»

Ο Αντονι Μπλίνκεν θεωρεί ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διοικήσει την Γάζα, αλλά μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μετά το τέλος του πολέμου.

«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου…Είναι επίσης όμως σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στου δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7 στο Τόκιο.

«Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου.  Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα», είπε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των 7 καταδίκασαν νωρίτερα απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τόνισαν το δικαίωμα του Εβραϊκού κράτους να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, σύμφωνα όμως με το διεθνές δίκαιο.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης των G7 στο Τόκιο, οι υπουργοί Εξωτερικών «απαιτούν την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς προϋποθέσεις».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ