Skip to main content

G7: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου

Από αριστερά: Μπορέλ, Κλέβερλι, Μπέρμποκ, Μπλίνκεν, Καμικόυα, Τζόλι, Κολονά, Ταγιάνι Eugene Hoshiko/Pool via REUTERS

Οι υπουργοί Εξωτερικών απαιτούν την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των 7 καταδίκασαν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τόνισαν το δικαίωμα του Εβραϊκού κράτους να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, σύμφωνα όμως με το διεθνές δίκαιο.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης των G7 στο Τόκιο, οι υπουργοί Εξωτερικών «απαιτούν την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς προϋποθέσεις».

Οι G7 δηλώνουν «πιο ενωμένοι από ποτέ στην επιδίωξη της διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας» και επαναλαμβάνουν  «την έντονη αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε μονομερή προσπάθεια αλλαγής του ειρηνικά καθιερωμένου καθεστώτος εδαφών με βία ή εξαναγκασμό ,οπουδήποτε στον κόσμο. Τέτοιες προσπάθειες υπονομεύουν το κράτος δικαίου, το οποίο προστατεύει όλα τα έθνη, ιδιαίτερα τα ευάλωτα, καθώς και την παγκόσμια ασφάλεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Επτά καταδικάζουν επίσης τη  βία των Εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστινίων. «Η αύξηση της εξτρεμιστικής βίας που διαπράττουν οι έποικοι εναντίον των Παλαιστινίων είναι απαράδεκτη, υπονομεύει την ασφάλεια στη Δυτική Όχθη και απειλεί τις προοπτικές για διαρκή ειρήνη», τονίζεται στην  κοινή δήλωση.