Skip to main content

Γάζα: Επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στο κέντρο της πόλης

Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινά πλήγματα, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στην Γάζα. REUTERS/Mohammed Al-Masri

Ενημέρωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Στο κέντρο της πόλης της Γάζας επιχειρούν οι ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ.

Σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Γκάλαντ ανέφερε πως ισραηλινοί στρατιώτες έχουν προωθηθεί στο κέντρο της Γάζας και σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω από την ηγεσία της Χαμάς.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιάχια Σινουάρ, «κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να διατηρεί επαφή με τους συνεργάτες του», υποστήριξε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου.

Απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης πυρός προτού απελευθερωθούν οι περίπου 240 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη βάση τρομοκρατών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».

“Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, οι IDF μάχονται στην καρδιά της πόλης της Γάζας. Στην καρδιά της τρομοκρατίας”, δήλωσε νωρίτερα ο υποστράτηγος Yaron Finkelman, διοικητής της Νότιας Διοίκησης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, στους δημοσιογράφους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Νετανιάχου: Δεν θα σταματήσουμε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι ο στρατός του Ισραήλ περικυκλώνει την πόλη της Γάζας και επιχειρεί στο εσωτερικό της, καθώς συνεχίζει τη μηνιαία επίθεση κατά της Χαμάς.

Σε τηλεοπτική δήλωση, ο Νετανιάχου είπε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή παράδοση καυσίμων στη Γάζα πριν η Χαμάς απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους και επανέλαβε την έκκληση προς τους Παλαιστίνιους πολίτες να μετακινηθούν νότια για τη δική τους ασφάλεια. “Δεν θα σταματήσουμε”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μικρών παύσεων στον αγώνα κατά της Χαμάς εν μέσω αυξανόμενων διεθνών πιέσεων να σταματήσει τις εχθροπραξίες για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

“Όσον αφορά τις μικρές τακτικές παύσεις – μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί – τις είχαμε και στο παρελθόν”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. “Υποθέτω ότι θα ελέγξουμε τις συνθήκες προκειμένου να επιτρέψουμε την είσοδο αγαθών, ανθρωπιστικών αγαθών- ή την έξοδο των ομήρων μας, μεμονωμένων ομήρων”.