Skip to main content

Το «ευχαριστώ» του Μπλίνκεν στον Λίβανο που «δεν σύρθηκε στον πόλεμο»

REUTERS/Jonathan Ernst/Pool

Ο Λίβανος είναι η έδρα της άκρως επικίνδυνης και ελεγχόμενης από την Τεχεράνη, Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναγίμπ Μικάτι για τις προσπάθειες που καταβάλει να κρατήσει τη χώρα του μακριά από έναν πόλεμο με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν εξήρε τη στάση του Μικάτι που «αποτρέπει το να συρθεί ο Λίβανος σε έναν πόλεμο που ο λιβανέζικος λαός δεν θέλει».

Συζήτησε επίσης τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντησή τους σε ξενοδοχείο στο Αμμάν, Μπλίνκεν και Μικάτι, δεν έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι στον Λίβανο δραστηριοποιείται η πανίσχυρη εξρεμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία και στηρίζεται σε επίπεδο χρηματοδότησης και εξοπλισμού από το Ιράν.

Χθες ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στο πρώτο του διάγγελμα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, απέφυγε να κηρύξει έναν περιφερειακό πόλεμο. Υποστήριξε ότι δεν γνώριζε κανείς το παραμικρό για την απόφαση της Χαμάς, η οποία, όπως είπε, ήταν 100% παλαιστινιακή. Ωστόσο τη χαρακτήρισε «σοφή απόφαση, προσθέτοντας ότι ήρθε την κατάλληλη στιγμή».

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό