Skip to main content

16η ημέρα πολέμου Ισραήλ – Χαμάς με φόβους για “μετάδοση” σε όλη τη Μέση Ανατολή: Οι πιο σημαντικές εξελίξεις

Η ισοπεδωμένη Γάζα από ψηλά. REUTERS/Mohammed Fayq Abu Mostafa

Δραματικές οι εξελίξεις - Μία ανάσα από την εισβολή στη Γάζα φαίνεται να είναι ο ισραηλινός στρατός - Η Μέση Ανατολή παίρνει φωτιά

Με στόχο να «ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους στο έδαφος» και να περάσουν στην επόμενη φάση του πολέμου, δηλαδή τη χερσαία επέμβαση, οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα. Παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν την υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ, στα σύνορα με τον Λίβανο. 

Οι σημαντικότερες εξελίξεις είναι οι ακόλουθες:

  1. Οι ισραηλινοί στρατιώτες είναι μία ανάσα από την εισβολή στη Γάζα. Τι θα αντιμετωπίσουν; Μία τσιμεντένια «ζούγκλα», με ελεύθερους σκοπευτές, παγίδες και έναν υπόγειο λαβύρινθο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
  2. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, διεμήνυσε στη Χεζμπολάχ πως αν ανοίξει νέο μέτωπο, τα αντίποινα θα έχουν ασύλληπτο μέγεθος. 
  3. Η WSJ αναλύει σε ένα βίντεο υλικό από κάμερες ασφαλείας και κάμερες με ζωντανή ροή εικόνας από Γάζα και Ισραήλ, το οποίο αποκαλύπτει τι προκάλεσε τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί. Δείτε το εδώ. 
  4. Εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι ύστερα από ισραηλινό πλήγμα. Τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για δύο νεκρούς. Η εξέλιξη φουντώνει τις ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
  5. Κατάρ και Τουρκία συνεχίζουν να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τη Χαμάς, της οποίας τις επιθέσεις αρνούνται να καταδικάσουν, αφού τη θεωρούν «δύναμη αντίστασης». Διαβάστε εδώ γιατί οι ΗΠΑ ανέχονται τη στάση τους αυτή.