Skip to main content

Μετά την εκατόμβη νεκρών στο νοσοκομείο της Γάζας: Οι αντιδράσεις ΗΠΑ, Ευρώπης, Ιράν, Αράβων, Τουρκίας, Ρωσίας και Κίνας

REUTERS/Mohammed Al-Masri

Πώς απαντά η διεθνής κοινότητα στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Τι δηλώνουν οι ηγέτες, τι φοβούνται

Όποια προσπάθεια είχε γίνει τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να περιοριστεί η σύγκρουση στα σύνορα της Γάζας και να μην κλιμακωθεί σε μία περιφερειακή σύγκρουση με την εμπλοκή Λιβάνουν και Ιράν (μέσω Χεζμπολάχ), δυναμιτίστηκε από την αποτρόπαια επίθεση στο νοσοκομείο Al Ahli .  Τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές και οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία αποκαλύπτουν απόλυτη φρίκη.

Το Ισραήλ υποστηρίζει (επικαλούμενο και βίντεο – ηχητικά ντοκουμέντα) ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ρουκέτα που εκτόξευσε η Ισλαμική Τζιχάντ. Χαμάς και Παλαιστινιακή Αρχή κάνουν λόγο για βάρβαρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση της μίας ή της άλλης θέσης από τρίτη, ανεξάρτητη πλευρά. Ωστόσο το Ιράν και ο αραβικός κόσμος έχουν υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή την εκδοχή της ισραηλινής επίθεσης, ενώ οι ΗΠΑ δια στόματος του Τζο Μπάιντεν, εμμέσως πλην σαφώς υιοθέτησαν την εκδοχή του Τελ Αβίβ. Οι Ευρωπαίοι εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους και την ανάγκη να υπάρξει έρευνα για να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη Δικαιοσύνη. Συγκρατημένη είναι η αντίδραση ακόμη δύο μεγάλων δυνάμεων με επιρροή στην περιοχή, της Κίνας και της Ρωσίας.

Ας δούμε αναλυτικά πώς έχουν τοποθετηθεί ηγέτες και άλλοι αξιωματούχοι της διεθνούς κοινότητας.

Ξεκάθαρη στήριξη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Έχοντας δίπλα του τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τη φράση: «Από αυτά που είδαμε για την έκρηξη ευθύνεται η άλλη πλευρά, όχι εσείς» Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς – και με τον πλέον δημόσιο τρόπο- τη θέση του Τελ Αβίβ. Η προσθήκη «αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι, οπότε πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά πράγματα», φαίνεται να αναφέρεται περισσότερο στις ανησυχίες του για το πώς θα αντιδράσουν άλλες δυνάμεις και όχι σε αμφιβολίες της αμερικανικής πλευράς για το ποιος έχει την ευθύνη. Έσπευσε πάντως να επαναλάβει την πάγια θέση του ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τους Παλαιστινίους.

Η Φον ντερ Λάιεν αποφεύγει να επιρρίψει την ευθύνη

Για μια «παράλογη τραγωδία, που μας έχει συγκλονίσει όλους» έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ίδια απέφυγε την όποια αναφορά στο ποιος μπορεί να είναι πίσω από την επίθεση και ουσιαστικά ζήτησε έρευνα. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να στοχοποιηθεί ένα νοσοκομείο γεμάτο με πολίτες. Όλα τα γεγονότα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κ. Μητσοτάκης

Την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισηγητική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας και αυτός πως είναι ανάγκη να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Ο πρωθυπουργός επισήμανε την πολύ δύσκολη συγκυρία υπό την οποία συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και επανέλαβε πως η Αθήνα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα πάντα όμως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με κύριο μέλημα την προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως είπε. Τόνισε δε την ανάγκη να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση

Να περιμένουμε τα στοιχεία, η θέση της Βρετανίας

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα «να περιμένει τα στοιχεία», αναφορικά με την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, στη Γάζα, προσθέτοντας ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη καταλήξει βιαστικά σε συμπεράσματα.

Ο Πούτιν μιλάει για τρομερή καταστροφή, αλλά δεν «δείχνει» υπευθύνους

«Η τραγωδία που συνέβη εκεί είναι τρομερό γεγονός», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης έπειτα από συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο. «Εκατοντάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι φυσικά καταστροφή» είπε. «Πραγματικά ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα μήνυμα ότι χρειάζεται να τερματιστεί αυτή τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην δυνατότητα να ξεκινήσουν κάποιες επαφές και διαπραγματεύσεις» τόνισε.

Η Κίνα καταδικάζει και θρηνεί, αλλά δεν παίρνει θέση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι καταδικάζει την πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, αλλά κράτησε αποστάσεις χωρίς να υποστηρίξει κάποια πλευρά.  «Η Κίνα είναι σοκαρισμένη και καταδικάζει σθεναρά την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα, η οποία προκάλεσε τεράστιες απώλειες», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου. «Θρηνούμε για τα θύματα και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας».

Τριήμερο πένθος στην Τουρκία – «Πυρά» Ερντογάν κατά Ισραήλ

H έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας αποτελεί «το πιο πρόσφατο παράδειγμα ισραηλινών επιθέσεων που στερούνται των περισσοτέρων βασικών ανθρωπίνων αξιών», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «δείχνοντας» το Ισραήλ. Μαζικές είναι εξάλλου όλες αυτές τις ημέρες οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στη χώρα. Χθες πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα ανακοινώθηκε μάλιστα τριήμερο πένθος για τα θύματα στο νοσοκομείο της Γάζας.

Ιορδανία, Αίγυπτος, Κατάρ δείχνουν το Ισραήλ και κάνουν λόγο για έγκλημα πολέμου

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ χαρακτήρισε την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας «ένα αναμφισβήτητο έγκλημα πολέμου», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι. Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ καταδίκασε την «ισραηλινή αεροπορική επιδρομή». «Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας για να συμπεριλάβει νοσοκομεία, σχολεία και άλλα κέντρα πληθυσμού είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Από την πλευρά της και η Αίγυπτος ανέφερε ότι καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο την ισραηλινή επιδρομή».

Απειλές από το Ιράν

Μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο χρόνος τελείωσε». Είχε προηγηθεί η δήλωση του Ιρανού προέδρου: «Οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών» σύντομα πρόκειται «να καταβροχθίσουν» το Ισραήλ. Σήμερα η Τεχεράνη ζήτησε εμπάργκο πετρελαίου κατά του Ισραήλ.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Naftemporiki.gr