Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Οδύνη και αποτροπιασμός για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας – Να αποφευχθεί η επέκταση της σύρραξης

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

«Θα ταξιδέψω στην περιοχή το συντομότερο δυνατό, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» - Στο Κάιρο το Σάββατο ο πρωθυπουργός

Την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισηγητική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας πως είναι ανάγκη να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την πολύ δύσκολη συγκυρία υπό την οποία συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και επανέλαβε πως η Αθήνα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα πάντα όμως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με κύριο μέλημα την προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως είπε.

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως «είναι επιβεβλημένο – η Ελλάδα το γνωρίζει καλά αυτό ως χώρα της ανατολικής Μεσογείου – να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια. Είναι επίσης επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε.».

Ανέφερε ακόμη πως θα ταξιδέψει στην περιοχή το συντομότερο δυνατό, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και γνωστοποίησε πως το προσεχές Σάββατο θα βρεθεί στο Κάιρο, στο πλαίσιο μιας πολυμερούς διάσκεψης που συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό. «Η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτή τη νέα έκρηξη στη Μέση Ανατολή» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως «είμαστε δύναμη λύσης».

«Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα και συμπεριφορές»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά και στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, που – όπως παρατήρησε – κατέγραψαν εν μέρει και τις διαθέσεις των πολιτών μετά τις θεομηνίες. «Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα και συμπεριφορές» είπε, σημειώνοντας πάντως πως «το βασικό πολιτικό συμπέρασμα προέκυψε από την πρώτη Κυριακή εκεί οπου οι συνδυασμοί και τα κόμματα που τους στήριξαν αναμετρήθηκαν αυτοτελώς». «Είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στη Ν.Δ.» τόνισε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες, προσθέτοντας πως «ποτέ δεν κοιτάξαμε την κομματική προελευσή τους όταν κληθήκαμε να συνεργαστούμε μαζί τους».

«Συνεχίζουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέχεια πως «οι εκλογές τελείωσαν, οι πολίτες κουράστηκαν από τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες αλλά αυτό που δεν σταματά είναι η ανάγκη να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα». Όπως είπε, η «μεταρρυθμιστική ορμή» της κυβέρνησης αποτυπώνεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, την ανακούφιση των δανειοληπτών, σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται στην υγεία, τη διάθεση κονδυλίων για την αποκατάσταση ζημιών που έφεραν οι θεομηνίες, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασών. «Όλα αυτά αποτελούν εκφάνσεις του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, ο οποίος παραμένει η πυξίδα μας» είπε.

Εστιάζοντας ιδίως στην παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση της περικοπής των αποδοχών σε εργαζόμενους συνταξιούχους αλλά και τη δυνατότητα συνταξιοδότησης όσων έχουν μεγαλύτερες οφειλές, το επίδομα μητρότητας που επεκτείνεται σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, αλλά και την ενίσχυση και φέτος όσων συνταξιούχων αδικούνται από την προσωπική διαφορά.

Το μήνυμα προς τους υπουργούς

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει παραινέσεις προς τους υπουργούς. «Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι ‘πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε’. Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη» τόνισε.

naftemporiki.gr