Skip to main content

Τι γνωρίζουμε για την έκρηξη στο νοσοκομείο Al Ahli Arab της Γάζας: Οι εκατοντάδες νεκροί, τα δεδομένα και η ευθύνη

Εικόνα από το εσωτερικό του ναού στο νοσοκομείο Al-Ahli/ REUTERS/Mohammed Al-Masri

Τι συνέβη, τι υποστηρίζει η κάθε πλευρά, πού οδηγούν οι εξελίξεις

Οι εικόνες, που κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από βίντεο και φωτογραφίες των διεθνώ πρακτορείων, δεν μπορούν να περιγράψουν τη φρίκη. Πτώματα παντού, παιδιά που έχασαν τους γονείς τους, γονείς που κουβαλάνε…σε σακούλες τα πτώματα των παιδιών τους. Η επίθεση στο νοσοκομείο Al Ahli Arab Hospital στη Γάζα άφησε πίσω της τουλάχιστον 500 νεκρούς σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας, που προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά. Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά. Στο νοσοκομείο πέρα από τους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό είχαν βρει καταφύγιο χιλίαδες άμαχοι.

Τι συνέβη

Το βράδυ της Τρίτης  μία τεράστια έκρηξη σημειώθηκε στο νοσοκομείο Al Ahli, ένα από τα λίγα νοσοκομεία που εξακολουθούσαν να δέχονται και να φροντίζουν ασθενείς στον παλαιστινιακό θύλακα. Πρόκειται για τεράστιο πλήγμα στο ήδη υπό κατάρρευση σύστημα υγείας της Γάζας, αλλά και στις διπλωματικές προσπάθειες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη με στόχο να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της σύγκρουσης και εξέλιξή της σε περιφερειακό πόλεμο με την εμπλοκή του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

REUTERS/Reuters TV
Παιδιά, εχουν βρει «καταφύγιο» σε ασθενοφόρο, μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, με πολλούς νεκρούς.REUTERS/Mohammed Al-Masri

Οι αλληλοκατηγορίες

Από την πρώτη στιγμή όχι μόνο η Χαμάς, αλλά και οι αξιωματούχοι της Παλαιστιανικής Αρχής επέρριψαν την ευθύνη στο Τελ Αβίβ, κάνοντας λόγο για «βάρβαρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή». Ο ισραηλινός στρατός αρνείται κατηγορηματικά ότι ευθύνεται για την επίθεση, την οποία και αποαδίδει σε ρουκέτα της Ισλαμικς Τζιχάντ, εξτρεμιστικής οργάνωσης, που είναι σε πλήρη συντονισμό με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε πως καμία ισραηλινή επίθεση από αέρα, ξηρά ή θάλασσα δεν έλαβε χώρα κοντά στο Al Ahli τη στιγμή της έκρηξης και ότι εικόνες από drone και πληροφορίες από ραντάρ δείχνουν ότι ήταν αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας της Ισλαμικής Τζιχάντ. Όπως υποστήριξε, η ρουκέτα εκτοξεύτηκε πίσω από το νοσοκομείο. Μάλιστα σημείωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει καταγράψει συνομιλία Παλαιστίνιων που συζητούσαν την αποτυχία της εκτόξευσης.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε επικαλεστεί και βίντεο του Al Jazeera, που δείχνει μία ρουκέτα να εκτοξεύεται και να χτυπάει τελικά το νοσοκομείο. Επεσήμανε δε πως εάν είχαν χτυπήσει ισραηλινές δυνάμεις το νοσοκομείο, θα είχε σχηματιστεί κρατήρας.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε δηλώσεις του στο Al Jazeera ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ και οι Αμερικανοί «είναι υπεύθυνοι για το μακελειό στο νοσοκομείο. Η Ισλαμική Τζιχάντ αρνείται την όποια ευθύνη.

Η πηγή της έκρηξης δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί από κάποια τρίτη, ανεξάρτητη πλευρά.

Οι απειλές του Ιράν

Υπάρχουν φόβοι τώρα ότι την κατάσταση θα θελήσει να εκμεταλλευθεί και η Τεχεράνη. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο χρόνος τελείωσε». Μία ημέρα νωρίτεαρ είχε προειδοποιήσει ότι θα ανοίξουν πολλαπλά μέτωπα εναντίον του Ισραήλ, εάν τα πλήγματά του συνεχίσουν να σκοτώνουν αμάχους.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί καταδίκασε τον πολύνεκρο βομβαρδισμό, κρίνοντας πως «οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών» σύντομα πρόκειται «να καταβροχθίσουν» το Ισραήλ.

«Ρουκέτα» στις διπλωματικές προσπάθειες

Η επίθεση έρχεται να βάλει φωτιά στις διπλωματικές προσπάθειες που ήταν σε εξέλιξη. Το πρώτο «θύμα» ήταν η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής στην Ιορδανία. Ο Μαχμούντ Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα και ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αλ Σίσι, ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα φτάσει σήμερα στο Ισραήλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος σκόπευε από τη μία να διακηρύξει την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και από την άλλη να πιέσει για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονταν και οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, που έχει στα χέρια της η Χαμάς. Τα πάντα πλέον περιπλέκονται.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον αποτροπιασμό του «για τα γεγονότα που οδήγησαν στη βαθύτατα οδυνηρή απώλεια ανθρώπινων ζωών στο νοσοκομείο της Γάζας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σκόπευε να επισκεφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες το Ισραήλ, με τις λεπτομέρειες της επίσκεψης να ανακοινώνονται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη αναβάλλεται.

Η ιστορία του νοσοκομείου

Το νοσοκομείο Al Ahli, όπως διαβάζουμε στη Wall Street Journal, ιδρύθηκε το 1880 από ιεραποστολή της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο επέζησε μάχες μεταξύ Βρετανών και Οθωμανών. Οι Αυστραλοί το χρησιμοποιούσαν εκείνη την περίοδο ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Συνέχισε να λειτουργεί όσο η Παλαιστίνη ήταν υπό βρετανικό έλεγχο και στη συνέχεια πέρασε στον έλεγχο της Αιγύπτου και τη διοίκησή του είχαν Αμερικανοί βαπτιστές ιεραπόστολοι με έδρα το Κάιρο.

Όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Γάζα το 1967, η Επισκοπική Εκκλησία ανέκτησε τον έλεγχο του νοσοκομείου. Το διοικεί ως ένα μη θρησκευτικό νοσοκομείο για όλους όσους είναι σε ανάγκη. Χρηματοδοτείται από την Επισκοπική Εκκλησία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη διοίκησή του έχει αναλάβει μία Αμερικανίδα παλαιστιανικής καταγωγής. Πρόσφατα είχε αποκτήσει ογκολογική πτέρυγα.