Skip to main content

Τζο Μπάιντεν: Κατέθεσε σχετικά με τον χειρισμό διαβαθμισμένων αρχείων

Kenny Holston/Pool via REUTERS

Κατέθεσε οικειοθελώς στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακρίθηκε στο πλαίσιο μιας έρευνας για τον χειρισμό διαβαθμισμένων κυβερνητικών εγγράφων που βρέθηκαν σε γραφείο, που χρησιμοποιούσε μετά την αποχώρησή του από την αντιπροεδρία το 2017, καθώς και στην οικογενειακή του κατοικία.

Ο Μπάιντεν κατέθεσε οικειοθελώς στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χερ στον Λευκό Οίκο για δύο ημέρες, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, διαβεβαιώνοντας ότι «ο πρόεδρος και ο Λευκός Οίκος συνεργάζονται» στην έρευνα την οποία διενεργεί ανεξάρτητος ειδικός εισαγγελέας.

Η υπόθεση

Στα τέλη του 2022, σειρά διαβαθμισμένων εγγράφων –ο ακριβής αριθμός τους και το περιεχόμενό τους δεν έχουν αποκαλυφθεί– βρέθηκαν σε γραφείο που χρησιμοποιούσε ο Μπάιντεν σε κέντρο μελετών της Ουάσιγκτον και στο σπίτι του στο Ουίλμιγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ (ανατολικά).

Τα έγγραφα αυτά ανάγονται στην περίοδο που ο Δημοκρατικός ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (2009-2017) και στις τρεις δεκαετίες της θητείας του στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε ασχοληθεί εκτενώς με την εξωτερική πολιτική.

Ο εντοπισμός των εγγράφων αυτών έφερε τον Λευκό Οίκο σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς η υπόθεση είναι συγκρίσιμη, παρά τις αρκετές διαφορές της, με την υπόθεση των επίσημων αρχείων που πήρε μαζί του στη Φλόριντα ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρώντας από την προεδρία.

Η νομοθεσία στις ΗΠΑ υποχρεώνει τους προέδρους και τους αντιπροέδρους να παραδίδουν το σύνολο των επισήμων εγγράφων τους, των επικοινωνιών τους και άλλου υλικού στα Εθνικά Αρχεία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters