Skip to main content

Χεζμπολάχ: Ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ισραήλ από τον Λίβανο

Ρουκέτες από την Γάζα κατά του ισραήλ. Reuters

«Η επίθεση της ένοπλης ομάδας στο βόρειο Ισραήλ, θα μπορούσε να επιδεινώσει την κλιμάκωση».

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίς την Κυριακή στο Ισραήλ από τον Λίβανο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την «παλαιστινιακή αντίσταση». Υποστήριξε ότι οι ισραηλινές θέσεις επλήγησαν άμεσα.

Η Χεζμπολάχ αποτελεί σιιτική στρατιωτική, πολιτική και κοινωνική οργάνωση που κατέχει σημαντική δύναμη στον Λίβανο. Όπως η Χαμάς, υποστηρίζεται από τον αρχαίο εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν. Πολέμησε για ένα μήνα πόλεμο με το Ισραήλ το 2006.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι βομβαρδίστηκαν με μεγάλο αριθμό βλημάτων πυροβολικού οι θέσεις ραντάρ Zibdin και Ruwaisat Al-Alam. «Στοχοποιήσαμε τρεις ισραηλινές τοποθεσίες κατοχής στην κατεχόμενη περιοχή Φάρμες Σεμπάα», πρόσθεσε.

Οι Φάρμες Σεμπάα είναι μια λεπτή λωρίδα αμφισβητούμενης επικράτειας κατά μήκος των λιβανικών συνόρων στα Υψίπεδα του Γκολάν, συριακό έδαφος το οποίο το Ισραήλ έχει καταλάβει από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Η περιοχή υπήρξε σημείο ανάφλεξης για σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων για δεκαετίες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Κυριακή έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ δέχθηκε πυρά από όλμο προερχόμενο από τον Λίβανο, στα οποία απάντησαν οι ισραηλινές δυνάμεις με επιδρομές πυροβολικού και drone.

Μάλιστα πριν από λίγο ο ισραηλινός στρατός ανακοοίνωσε ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του έπληξε «μια υποδομή της Χεζμπολάχ… στο όρος Ντοβ» κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων ανέφερε ότι τα πυρά σημειώθηκαν στην περιοχή όρος Ντοβ, μια έκταση γης που διεκδικούν το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Συρία κοντά στη διασταύρωση και των τριών χωρών.

Σύμφωνα με τους Times του Ισραήλ, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές. «Ο ισραηλινός στρατός λαμβάνει προπαρασκευαστικά μέτρα, θα συνεχίσει να επιχειρεί σε όλες τις περιοχές και ανά πάσα στιγμή που είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ισραηλινών αμάχων», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου να μην εμπλακεί στη διαμάχη.

Σε ρεπορτάζ από τη Βηρυτό του Λίβανου, η Zeina Khodr του Al Jazeera αναφέρει ότι η επίθεση της ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ του Λιβάνου στο βόρειο Ισραήλ, θα μπορούσε να επιδεινώσει την κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

«Η Χαμάς είχε καλέσει όλες τις ένοπλες ομάδες στο Λίβανο να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του Ισραήλ. Η Χαμάς έχει συμμάχους στον Λίβανο… Όλες οι ομάδες αποτελούν μέρος του άξονα αντίστασης κατά του Ισραήλ», σημειώνει.

«Αυτοί [τα μέλη της Χεζμπολάχ] δεν έπληξαν ανοιχτές περιοχές όπως έχουμε δει σε προηγούμενες διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών, καταλαβαίνουμε ότι οι όλμοι είχαν στόχο έναν ισραηλινό σταθμό ραντάρ. Αλλά και πάλι η επιλογή της περιοχής Σεμπάα καθώς και η χρήση όλμων και όχι πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που στοχεύουν ισραηλινές πόλεις ή βόρειους οικισμούς, μπορεί να θεωρηθούν περισσότερο ως μήνυμα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν συμμετάσχουμε σε αυτόν τον πόλεμο – θα μπορούσε να επιδεινωθεί η κλιμάκωση», προσθέτει.

Η επίθεση έρχεται μετά την ανάφλεξη της βίας που έχουμε στη Μέση Ανατολή. Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς με πάνω από 3.000 ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος, το Ισραήλ βομβαρδίζει στρατιωτικούς και διοικητικούς στόχους της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα, έχοντας προειδοποιήσει τους αμάχους της περιοχής να απομακρυνθούν. Είναι η πιο φονική έκρηξη βίας από το 1973, όταν ξέσπασε ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ. Τουλάχιστον 300 Ισραηλινοί και 230 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί. Πάνω από 1.000 οι τραυματίες.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης».

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις