Skip to main content

Λιβύη: 3 εβδομάδες μετά τις πλημμύρες, οικογένειες συνεχίζουν να αναζητούν τους δικούς τους

Φωτ. REUTERS/Esam Omran Al-Fetori

«Αυτό που ήταν δύσκολο τις πρώτες ημέρες, ήταν η ελπίδα. Οι άνθρωποι έλεγαν ότι τους είδαν κάπου. Για εμάς ήταν σαν να πέθαιναν ξανά κάθε μέρα»

Περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά τις σαρωτικές πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης, πολλές οικογένειες ακόμη αναζητούν ίχνη των αγαπημένων τους ανθρώπων.

Ο Αμπντουσαλάμ Αλ-Κάντι ψάχνει τον πατέρα και τον αδελφό του. Δεν περιμένει να τους βρει ζωντανούς, ωστόσο θέλει να μπορέσει να τους θρηνήσει.

Μαζί με φίλους του, πραγματοποιεί αναζητήσεις στις λάσπες, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το σπίτι της οικογένειας. Έχει απευθυνθεί σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ έχει κοιτάξει πολλές από τις φωτογραφίες των 4.000 νεκρών, οι σοροί των οποίων έχουν έως τώρα ανασυρθεί. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων, παραμένει αδιευκρίνιστος.

«Ίσως τους πήρε η θάλασσα. Ίσως βρίσκονταν στο λιμάνι. Εκείνες ήταν πραγματικά δύσκολες ημέρες. Ακόμα είναι δύσκολες ημέρες», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο 43χρονος, ο οποίος χρειάστηκε δύο ημέρες για να ταξιδέψει στη Ντέρνα από τις ΗΠΑ, όπου κατοικεί.

Πολλές οικογένειες καλούνται τώρα να αποδεχθούν την ιδέα ότι ίσως να μην μάθουν ποτέ τι συνέβη σε γονείς, παιδιά ή άλλους συγγενείς τους, παρά τις προσπάθειες ταυτοποίησης των θυμάτων.

Ο Κάντι, ο οποίος μετά βίας μπόρεσε να αναγνωρίσει τη γενέτειρά του όταν έφθασε στην περιοχή, ανέφερε ότι η μητέρα και η αδερφή του συνεχίζουν να ελπίζουν πως ο πατέρας και ο αδερφός του επέζησαν. Ο ίδιος, ωστόσο, φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα πως έχουν χαθεί.

«Αυτό που ήταν δύσκολο τις πρώτες ημέρες, ήταν η ελπίδα. Οι άνθρωποι έλεγαν ότι τους είδαν κάπου. Για εμάς ήταν σαν να πέθαιναν ξανά κάθε μέρα», δήλωσε.

Η μαρτυρική Ντέρνα

Η Ντέρνα, παραθαλάσσια πόλη στην ανατολική Λιβύη γνωστή, χτίστηκε κοντά σε ένα ποτάμι που εκβάλλει στη θάλασσα.

Η πόλη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση του 2011. Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την Ντέρνα το 2015 –σκοτώνοντας έναν από τους δύο αδερφούς του Κάντι – πριν η πόλη περάσει στον έλεγχο των ανατολικών δυνάμεων υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η καταστροφή τώρα είναι σε άλλη κλίμακα. Μέσα σε μια νύχτα, κατά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, μια στενή κοιλάδα με δρόμους και κτήρια μετατράπηκε σε τεράστια έκταση με λάσπη και χαλάσματα.

Η οργάνωση της ανοικοδόμησης της Ντέρνα θα είναι, ωστόσο, περίπλοκη, με τη Λιβύη να είναι μοιρασμένη μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, και των ανατολικών περιοχών που ελέγχονται από τον Χάφταρ.

Παρά τις προσπάθειες παροχής συνδρομής, κάτοικοι, οι οποίοι μίλησαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, κατήγγειλαν ότι δεν είχαν λάβει καμία βοήθεια σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών και επιχειρήσεων.