Skip to main content

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει καταφύγει στην Αρμενία

REUTERS/Irakli Gedenidze

Έχουν ξεριζωθεί περίπου 42.500 από τους 120.000 Αρμένιους που ζουν στον θύλακα- Στους 68 οι νεκροί από την έκρηξη στην δεξαμενή καυσίμων.

Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης παίρνει πλέον ο ξεριζωμός των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο αριθμός των Αρμενίων που έχει εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει φθάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού στον διαφιλονικούμενο θύλακα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αρμενίας.

Περίπου 42.500 από τους 120.000 Αρμένιους που ζουν στον θύλακα προσπάθησαν να φύγουν μόλις το Αζερμπαϊτζάν ήρε τον 10μηνο αποκλεισμό στην μοναδική οδική σύνδεση της περιοχής προς την Αρμενία. Αυτός ο αποκλεισμός είχε προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα δικαιώματα των Αρμενίων, πολλοί κάτοικοι φοβήθηκαν για αντίποινα, με την Αρμενία να κάνει μάλιστα λόγο για εθνοκάθαρση.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ – τμήμα του Αζερμπαϊτζάν που δεν τελούσε υπό τον έλεγχο του Μπακού μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης – άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους αυτή την εβδομάδα καθώς οι δυνάμεις τους κατατροπώθηκαν σε επιχείρηση αστραπή που εξαπέλυσε ο αζέρικος στρατός.

Στην επιχείρηση σκοτώθηκαν 192 στρατιώτες του και ένας άμαχος, σύμφωνα με απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το αζερικό υπουργείο Υγείας. Επίσης, τραυματίστηκαν πάνω από 500 στρατιωτικοί.  Οι Αρμένιοι αυτονομιστές, που παρέδωσαν τα όπλα τους, ανακοίνωσαν ότι στην πλευρά τους είχαν 213 νεκρούς. Επομένως, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από την στρατιωτική επιχείρηση ανέρχεται σε πάνω από 400.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, οι αυτονομιστές Αρμένιοι συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους.

68 οι νεκροί από την έκρηξη στην αποθήκη καυσίμων

Ο νεότερος απολογισμός έρχεται καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την πολύνεκρη έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη του Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη αυξήθηκε στους 68, με άλλους 105 ανθρώπους να αγνοούνται και σχεδόν 300 να έχουν τραυματιστεί. Συνολικά 68 μεταφέρθηκαν σε ιατρικά ιδρύματα στην Αρμενία.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε πρατήριο στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα της περιοχής, όπου είχε σχηματιστεί μεγάλη ουρά αυτοκινήτων που ήθελαν να γεμίσουν καύσιμα προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή. Η αιτία της έκρηξης παραμένει ασαφής, αλλά ο βοηθός του προέδρου του Ναγκόρνο Καραμπάχ Ντέιβιντ Μπαμπαγιάν ανέφερε ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι προήλθε από αμέλεια, προσθέτοντας ότι η δολιοφθορά θεωρείται απίθανη.

Οι αρμενικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι μετέφεραν 125 πτώματα στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ για αναγνώριση. Το υπουργείο Υγείας της χώρας διευκρίνισε ότι όλοι αυτοί σκοτώθηκαν στις μάχες την περασμένη εβδομάδα.

Η Ουάσινγκτον καλεί να συνεχιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν σήμερα να συνεχιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων έκτακτων αναγκών.

«Λυπούμαστε για την είδηση ότι τουλάχιστον 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήριά μας προς τους κατοίκους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και όλους αυτούς που υποφέρουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον. «Καλούμε να συνεχιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για όλους αυτούς που χρήζουν ανάγκης».

Σε μια επίσκεψη στην Αρμενία, η Σαμάνθα Πάουερ, επικεφαλής του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν 11,5 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.