Skip to main content

Ιράκ: Απαγχονίστηκαν καταδικασθέντες για πολύνεκρη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Βαγδάτη 

Η επίθεση της 3ης Ιουλίου 2016 ήταν μία από τις πιο πολύνεκρες που βίωσε το Ιράκ

Τρεις άνδρες που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο απαγχονίστηκαν στο Ιράκ για τη φερόμενη εμπλοκή τους στην επίθεση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 323 ανθρώπους στη Βαγδάτη τον Ιούλιο του 2016 και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι υπηρεσίες του ιρακινού πρωθυπουργού.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι ανακοίνωσε «την εκτέλεση των ποινών του θανάτου» που επιβλήθηκαν «σε τρεις από τους κυριότερους εγκληματίες που είχαν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους» στην επίθεση. Ο ίδιος δέχθηκε χθες οικογένειες θυμάτων της «τραγωδίας στην Καράντα», τη συνοικία που μετατράπηκε στον στόχο τις επίθεσης με όχημα παγιδευμένο με τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών.

Οι απαγχονισμοί που ανακοινώθηκαν από τον Ιρακινό πρωθυπουργό έγιναν το βράδυ της Κυριακής και χθες Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του, που δεν αποκαλύπτει ούτε τις ταυτότητες των τριών καταδικασθέντων ούτε την ημερομηνία που καταδικάστηκαν. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην ιρακινή κυβέρνηση, ανάμεσα τους ήταν ο Γαζουάν αλ Ζαουμπάι. Οι ιρακινές αρχές είχαν ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2021 τη σύλληψή του «εκτός της χώρας» και τον είχαν παρουσιάσει ως τον «τρομοκράτη» που ευθυνόταν για την επίθεση στην Καράντα.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση της 3ης Ιουλίου 2016, από τις πιο πολύνεκρες που βίωσε το Ιράκ μετά την αμερικανική στρατιωτική εισβολή το 2003, είχε διαπραχθεί καθώς η εμπορική συνοικία ήταν κατάμεστη, Ιρακινοί έκαναν αγορές ενόψει της Έιντ αλ Φιτρ, της γιορτής με την οποία ολοκληρώνεται ο μήνας της νηστείας του Ραμαζανιού.

Πέρα από τους 323 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 200 είχαν τραυματιστεί στην επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που κατείχαν τότε μεγάλο μέρος της ιρακινής επικράτειας. Το όχημα που οδηγούσε καμικάζι ήταν γεμάτο πλαστικά εκρηκτικά και νιτρικό αμμώνιο. Η ίδια η έκρηξη είχε σκοτώσει περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, όμως προκάλεσε πυρκαγιά που παγίδευσε εκατοντάδες ανθρώπους στην αγορά.

Συνεχίζουν τον ανταρτοπόλεμο

Μετά την ισχυροποίηση του το 2014, το Ισλαμικό Κράτος είδε το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του να καταρρέει, δεχόμενο αλλεπάλληλες επιθέσεις από πολλές κατευθύνσεις στο Ιράκ και στη Συρία. Ωστόσο, μολονότι οι ιρακινές αρχές ανακήρυξαν τη «νίκη» τους επί του Ισλαμικού Κράτους στα τέλη του 2017, πυρήνες τζιχαντιστών συνεχίζουν να εξαπολύουν σποραδικές επιθέσεις εναντίον μελών του στρατού και της αστυνομίας, ειδικά σε αγροτικές και απομακρυσμένες ζώνες, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Τα τελευταία χρόνια, ιρακινά δικαστήρια επέβαλαν θανατικές ποινές ή καταδίκες σε ισόβια κάθειρξη σε εκατοντάδες κατηγορούμενους, καθώς ο ποινικός κώδικας στη χώρα προβλέπει ως και την εσχάτη των ποινών σε οποιονδήποτε εντάσσεται στις τάξεις «τρομοκρατικής οργάνωσης» είτε πολέμησε είτε όχι. Το 2022, το Ιράκ κατατάχθηκε στην έκτη θέση μεταξύ των κρατών που εκτελούν τους περισσότερους παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας: οι αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 11 εκτελέσεις. Την ίδια χρονιά, επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το 2020, τουλάχιστον 45 άνθρωποι εκτελέστηκαν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο η «κύρια δομή» του Ισλαμικού Κράτους «συνεχίζει» να υπάρχει, μετρά «από 5.000 ως 7.000 μέλη» στο Ιράκ και στη Συρία, «η πλειονότητα των οποίων είναι μαχητές». Ωστόσο, κατά την ίδια πηγή, «η αντιτρομοκρατική δράση των ιρακινών δυνάμεων συνέχισε να μειώνει τη δράση του Ισλαμικού Κράτους, που πάντως συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο χαμηλής έντασης».

Τον Μάρτιο, ανώτερος αξιωματικός των ιρακινών ένοπλων δυνάμεων υπολόγιζε πως το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να διαθέτει από 400 ως 500 μαχητές ενεργούς στο Ιράκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP