Skip to main content

Ο Ζελένσκι πληρώνει «πληροφοριοδότες» για να καταπολεμήσει τη διαφθορά

Theodore Manolopoulos/Greek Presidency Press Office/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, για το 89% των ερωτηθέντων - η διαφθορά είναι μετά τον πόλεμο, το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

Μετά τα σκάνδαλα για διαφθορά και παράνομο πλουτισμό αξιωματούχων στον κρατικό μηχανισμό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοιντίμιρ Ζελένσκι αποφάσισε να δημιουργήσει «μια πλατφόρμα πληροφοριοδοτών κατά της διαφθοράς», γράφει η εφημερίδα Ukrinform.

Σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα, «οι πληροφοριοδότες θα πληρώνονται με ποσοστά, από τα παράνομα κέρδη λόγω διαφθοράς που θα καταγγέλλουν».

Η ανταμοιβή των πληροφοριοδοτών θα είναι το 10% του ποσού που θα αποκαλύπτουν, με το μέγιστο να φτάνει τα 14 εκατομμύρια γρίβνα (σχεδόν 349.000 ευρώ).

Η Ουκρανική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς ανακοίνωσε επίσης ότι θα ανοίξει μια ψηφιακή πύλη για την αναφορά ύποπτων περιπτώσεων διαφθοράς. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας, Ολεξάντρ Νόβικοφ, η πλατφόρμα θα μπορεί να ανοίξει, ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, για το 89% των ερωτηθέντων – η διαφθορά είναι μετά τον πόλεμο, το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

Το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις αμυντικές της ικανότητες. Όπως γράφει ο Guardian, ένας Ουκρανός πλήρωσε περίπου 5.000 δολάρια για να αποφύγει τη στράτευσή του.