Skip to main content

Πώς το Εκουαδόρ έγινε «πρωτεύουσα» του εγκλήματος: Τα καρτέλ ναρκωτικών και οι δολοφονικές επιθέσεις κατά πολιτικών

REUTERS/Karen Toro

Τετραπλασιάστηκε το ποσοστό των ανθρωποκτονιών από το 2018.

Το Εκουαδόρ (γνωστό και ως Ισημερινός) θεωρείται πλέον και επισήμως ένα από τα βίαια κράτη όχι μόνο της Λατινικής Αμερικής, αλλά και του κόσμου, μία «πρωτεύουσα» του εγκλήματος. Τον διόλου κολακευτικό αυτό τίτλο κατέκτησε μετά και τη δολοφονία υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές.

Η δολοφονία αυτή ήρθε ουσιαστικά να υπογραμμίσει τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας την τελευταία 5ετία. Από το 2018 το ποσοστό των ανθρωποκτονιών στη χώρα τετραπλασιάστηκε από 5,8 ανά 100.000 κατοίκους σε 26,7 ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με το δημόσιο think tank Ιgarape, που ειδικεύεται σε θέματα ασφαλείας.

Το άλλοτε φιλήσυχο Εκουαδόρ είναι πλέον το πεδίο ανεξέλεγκτης δράσης και ανταγωνισμού ανάμεσα σε καρτέλ ναρκωτικών, γκάνγκστερς και άλλες ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.

Είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός για τη μεταφορά της κοκαΐνης σε ΗΠΑ και Ευρώπη και εξίσου θανατηφόρος προορισμός με το Μεξικό και την Κολομβία, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

«Στο Εκουαδόρ καταγράφεται μία άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της θανατηφόρου βίας» δήλωσε στο Bloomberg o Ρόμπερτ Μιούγκα, συνιδρυτής του Igarape Institute. «Η εκρηκτική αύξηση στις ανθρωποκτονίες οφείλεται κυρίως στην αντιπαλότητα μεταξύ των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών» εξήγησε.

Η δολοφονία Βιγιαβισένσιο

Ωστόσο η βία έχει περάσει και στην πολιτική σκηνή. Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, σφοδρός πολέμιος της διαφθοράς και του οργανωμένου εκγλήματος, έπεσε νεκρός από πυρά την Τετάρτη, καθώς αποχωρούσε από κομματική εκδήλωση ενόψει των προεδρικών εκλογών της 20ης Αυγούστου. Έξι ύποπτοι έχουν συλληφθεί, ενώ ακόμη ένας έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 60 ημερών και ανέπτυξε τον στρατό ανά τη χώρα. Πρόκειται για τακτικές που έχουν υιοθετηθεί και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να βάλουν φρένο στην αύξηση της βίας και των ανθρωποκτονιών.

Η βία έχει περάσει στο πολιτικό πεδίο και πριν από τη δολοφονία του Βιγιαβισένσιο. Τον περασμένο μήνα ένας δήμαρχος και ένας υποψήφιος για το Κογκρέσο δολοφονήθηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά, ενώ και τον Ιούνιο δολοφονήθηκε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας. Τον Μάιο είχε επίσης γίνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός δημάρχου.