Skip to main content

Ισημερινός: Δολοφονήθηκε υποψήφιος για την προεδρία της χώρας

REUTERS/Karen Toro

Η πρόσφατη άνοδος της βίας, που τροφοδοτείται από την αυξανόμενη παρουσία καρτέλ ναρκωτικών στον Ισημερινό, ήταν κεντρικό θέμα στη φετινή προεδρική εκστρατεία.

Νεκρός από πυροβολισμούς σε προεκλογική συγκέντρωση έπεσε ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού στις εκλογές της 20ής Αυγούστου.

Ο 59χρονος Βιγιαβισένσιο, άλλοτε συνδικαλιστής, κατόπιν δημοσιογράφος προτού γίνει κεντρώος πολιτικός κι εκλεγεί στο κοινοβούλιο, ερχόταν δεύτερος στις δημοσκοπήσεις και ήταν μέλος της εθνοσυνέλευσης της χώρας. Δέχτηκε επίθεση καθώς αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής, στην πόλη Κίτο στο βόρειο τμήμα της χώρας, την Τετάρτη.

Μέλος της προεκλογικής του ομάδας ανέφερε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Βιγιαβισένσιο έμπαινε σε ένα αυτοκίνητο όταν ένας άνδρας βγήκε και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πυροβολήθηκε τρεις φορές.

Κατά την επίθεση, τραυματίστηκαν άλλοι εννιά άνθρωποι, ανάμεσά τους υποψήφια για το κοινοβούλιο και δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στην επίθεση, όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία του Ισημερινού μέσω X (του πρώην Twitter).

Χωριστά, το Movimiento Construye, το κόμμα του εκλιπόντα, ανέφερε πως τα γραφεία του στην πρωτεύουσα υπέστησαν επίθεση ενόπλων. Η παράταξη πρόσθεσε μέσω X πως πρόσφατα είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι κομματικές συγκεντρώσεις λόγω της πολιτικής βίας, μετά τη δολοφονία του δημάρχου στη Μάντα τον Ιούλιο. Όμως ο Βιγιαβισένσιο είχε εναντιωθεί στην ιδέα, εκτιμώντας πως «το να σιωπήσουμε και να κρυφτούμε όταν εγκληματίες δολοφονούν πολίτες και κρατικούς λειτουργούς θα ήταν δειλία».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιγιέρμο Λάσο δεσμεύθηκε να μην μείνει ατιμώρητο το έγκλημα. Ο Λάσο, ο οποίος δεν είναι εκ νέου υποψήφιες στις εκλογές, δήλωσε «εξοργισμένος και σοκαρισμένος» από τη δολοφονία, προσθέτοντας: «Το οργανωμένο έγκλημα έχει προχωρήσει πολύ, αλλά το όλο βάρος του νόμου θα πέσει πάνω τους». Συγκάλεσε έτσι εκτάκτως αργά το βράδυ σύσκεψη με αξιωματούχους αρμόδιους για την ασφάλεια.

Η δολοφονία του Βιγιαβισένσιο έρχεται μετά από την δολοφονία του Αγκουστίν Ιντριάγκο, δημάρχου της πόλης Μάντα, τον Ιούλιο και του Ομάρ Μενέντεζ , υποψήφιου δήμαρχου στην πόλη Πουέρτο Λόπεζ, τον Φεβρουάριο.

Η πρόσφατη άνοδος της βίας, που τροφοδοτείται από την αυξανόμενη παρουσία καρτέλ ναρκωτικών στον Ισημερινό, ήταν κεντρικό θέμα στη φετινή προεδρική εκστρατεία.

Τον περασμένο μήνα, ο Λάσο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις επαρχίες μετά από έναν αριθμό δολοφονιών που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Εκτός από την ασφάλεια, η εκστρατεία του Βιγιαβισένσιο είχε επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, ένα θέμα με το οποίο είχε ασχοληθεί και ως δημοσιογράφος, και στον περιορισμό της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Την περασμένη εβδομάδα, είχε δηλώσει ότι ο ίδιος και η ομάδα του είχαν απειληθεί από τον αρχηγό μιας συμμορίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.