Skip to main content

Ισημερινός: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την δολοφονία του υποψήφιου για την προεδρία της χώρας

REUTERS/Karen Toro

Οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου και, όπως ανακοινώθηκε, η ημερομηνία δεν αλλάζει.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στον Ισημερινό για 60 ημέρες μετά την δολοφονία του υποψήφιου για την προεδρία του Ισημερινού Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Κίτο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιγέρμο Λάσο.  «Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί αυτή τη στιγμή σε όλη την εθνική επικράτεια για να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών, την ηρεμία της χώρας και τις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές της 20ης Αυγούστου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού σε κοινή δήλωσή του με την επικεφαλής του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου Ντιάνα Αταμαΐντ, που μεταδόθηκε από το YouTube.

Οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου και, όπως ανακοινώθηκε, η ημερομηνία δεν αλλάζει. «Η ημερομηνία των εκλογών παραμένει η 20η Αυγούστου, σύμφωνα με τη νόμιμη συνταγματική εντολή», δήλωσε η Αταμαΐντ.

Η δολοφονία του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο

Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, άλλοτε συνδικαλιστικό μέλος στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroecuador, κατόπιν δημοσιογράφος προτού γίνει κεντρώος πολιτικός κι εκλεγεί στο κοινοβούλιο, 59 ετών, συγκαταλεγόταν στους οκτώ υποψήφιους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Δέχθηκε πυρά μετά από προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Κίτο. Η δολοφονική επίθεση κατέληξε επίσης στη δολοφονία ενός υπόπτου, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών και υπέκυψε στα τραύματά του, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Ο Γκιγέρμο Λάσο επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Βιγιαβιτσένσιο  την Τετάρτη και δεσμεύθηκε ότι το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο.

Η βασική εφημερίδα της χώρας, El Universo, ανέφερε ότι ο Βιγιαβιτσένσιο  δολοφονήθηκε σε μια επίθεση που έμοιζε με πληρωμένη εκτέλεση με τρεις πυροβολισμούς στο κεφάλι.

Την Τρίτη, ο Βιγιαβιτσένσιο   έκανε αναφορά στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ισημερινού σχετικά με μια επιχείρηση πετρελαίου, αλλά δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες της έκθεσής του.

Επίσης, η πρόσφατη άνοδος της βίας, που τροφοδοτείται από την αυξανόμενη παρουσία καρτέλ ναρκωτικών στον Ισημερινό, ήταν κεντρικό θέμα στη φετινή προεδρική εκστρατεία.

Εκτός από την ασφάλεια, η εκστρατεία του Βιγιαβισένσιο είχε επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, ένα θέμα με το οποίο είχε ασχοληθεί και ως δημοσιογράφος, και στον περιορισμό της καταστροφής του περιβάλλοντος. Την περασμένη εβδομάδα, είχε δηλώσει ότι ο ίδιος και η ομάδα του είχαν απειληθεί από τον αρχηγό μιας συμμορίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Βιγιαβισένσιο  ήταν επίσης ένθερμος επικριτής του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορρέα και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση για δηλώσεις εναντίον του τελευταίου. Κατέφυγε στην επικράτεια των ιθαγενών εντός του Ισημερινού και αργότερα του δόθηκε άσυλο στο Περού.

Στο κοινοβούλιο επικρίθηκε επίσης από πολιτικούς της αντιπολίτευσης για παρεμπόδιση της διαδικασίας μομφής κατά του Λάσο φέτος, γεγονός που οδήγησε τον τελευταίο να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές.