Skip to main content

Ισπανία: Το άνετο προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος και ο «εχθρός του Σαντσισμού», Νούνιεθ Φεϊχόο

REUTERS/Juan Medina

Την Κυριακή ψηφίζουν οι Ισπανοί

Όλα έτοιμα στην Ισπανία για τις πρόωρες κάλπες της Κυριακής. Οι διαδικασίες για την επιστολική ψήφο ολοκληρώνονται σήμερα – αφού πήραν παράταση από την Πέμπτη, μέχρι την Παρασκευή 14.00 (τοπική ώρα).

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν η χώρα της Ιβηρικής θα γυρίσει σελίδα και θα έχει πρωθυπουργό από το Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular), αλλά το κυριότερο, αν το PP θα συμμαχήσει με το ακροδεξιό Vox ώστε να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία. Χρειάζονται 176 έδρες.

Οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία, διά νόμου, δημοσιεύθηκαν ως τη Δευτέρα. Απαγορεύεται να γίνουν άλλες σε διάστημα 7 ημερών πριν τις εκλογές.

Σίγουρα το PP εξασφαλίζει μια άνετη πλειοψηφία, με περίπου 7 μονάδες διαφορά από το PSOE, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ.

Το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται πως θα πάρει ένα ποσοστό της τάξεως του 34-35% και 131-151 έδρες στη Βουλή των 350 εδρών, ενώ για την πλειοψηφία χρειάζονται 176.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ θα εξασφαλίσει 28% και 98-115 έδρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι προβολές των οποίων δείχνουν μέσο όρο 108 εδρών.

Ντέρμπι για την τρίτη θέση μεταξύ Vox και του αριστερού Sumar της αντιπροέδρου και υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης Σάντσεθ, Γιολάντα Ντίαθ. Το Vox φαίνεται να εξασφαλίζει 35-40 έδρες, ενώ το Sumar μεταξύ 25 και 39 εδρών. Και τα δύο κόμματα φαίνεται να λαμβάνουν ποσοστό κοντά στο 13%.

Κατάργηση του νόμου για τις αμβλώσεις και την έμφυλη βία: Τι οραματίζεται το ακροδεξιό Vox στην Ισπανία

Ποιος είναι ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο

Ο Φεϊχοό, 61 ετών, έχει σπουδάσει νομική και κατάγεται από τη Γαλικία. Έχει αναδειχθεί ως ήρεμη δύναμη μέσα στο Λαϊκό Κόμμα, την ώρα που αυτό πλήττεται από διάφορα σκάνδαλα.

Ο Φεϊχόο επί 13 χρόνια ήταν επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στην Γαλικία. Εξασφαλίζοντας την ανανέωση των θητειών του μέσω πλειοψηφιών ουσιαστικά ανέκοπτε και την άνοδο λαϊκιστικών δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων στην περιοχή του.

Το 1995 ως μέλος της κυβέρνησης στην Γαλικία φωτογραφήθηκε στο γιωτ του εμπόρου ναρκωτικών Μαρσιάλ Ντοράδο, κάτι το οποίο μετάνιωσε λέγοντας ότι δεν τον ήξερε και δεν ήταν καν φίλοι ή γνωστοί. Αυτό ήρθε για πρώτη φορά στην επιφάνεια το 2013 όταν ήταν επικεφαλής στην Γαλικία και έγινε ξανά λόγος τώρα λίγο πριν τις εκλογές.

Ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος στην Γαλικία από το 2006. Έχει έναν γιο με τη σύντροφό του, Εύα Κάρδενας.

Ο Φεϊχό αποτάσσεται τον «Σαντσισμό». Σημειωτέον, «εξαφάνισε» τον Σάντσεθ στο μεταξύ τους debate. Επίσης θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να μην ξαναγίνουν εκλογές το καλοκαίρι.

Έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το Vox. Φαίνεται όμως πως «δεν βγαίνουν τα κουκκιά» για κυβερνητική πλειοψηφία. Αναμένεται λοιπόν τι θα πράξει, εφόσον βεβαίως εκλεγεί.

Ο Φεϊχόο εν τω μεταξύ αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη στην El Pais. Το ίδιο και ο επικεφαλής του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ. Η «πρώτη εφημερίδα της Ισπανίας» σημειώνει δηκτικά: «Δεν έχει ξανασυμβεί πολιτικός με φιλοδοξίες να φτάσει στη La Moncloa που αρνείται μια προεκλογική συνέντευξη στην κύρια εφημερίδα της χώρας του, την πιο πολυδιαβασμένη όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και στις ευρωπαϊκές. Μέχρι τώρα, και δεδομένου ότι η EL PAÍS είναι η κορυφαία εφημερίδα του ισπανικού Τύπου, πριν από περισσότερα από 40 χρόνια, το είχε κάνει μόνο ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ όταν ήταν στην κυβέρνηση το 2000 και ο Μαριάνο Ραχόι το 2015 και το 2016. Και οι δύο στην αντιπολίτευση έδωσαν συνεντεύξεις. Από όταν ανέλαβε την αρχηγία του PP, ο Φεϊχόο παραχώρησε συνέντευξη στην EL PAÍS, στις 13 Αυγούστου του περασμένου έτους. Ο προηγούμενος αρχηγός, Πάμπλο Κασάδο έδινε συνεντεύξεις στην EL PAÍS», σημειώνει η εφημερίδα.

Διαβάστε ακόμη

Έσπασε το φράγμα στην ακροδεξιά