Skip to main content

Ρωσία: Καρατόμηση στρατηγού που επέκρινε τη στρατιωτική ηγεσία

REUTERS/Alexander Ermochenko

Ο Ιβάν Ποπόφ ήταν διοικητής της 58ης στρατιάς η οποία έχει εγκατασταθεί στη νότια Ουκρανία, στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Από τη θέση του απομακρύνθηκε Ρώσος στρατηγός όταν, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, είπε στην ηγεσία του στρατού την αλήθεια για τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ιβάν Ποπόφ ήταν διοικητής της 58ης στρατιάς η οποία έχει εγκατασταθεί στη νότια Ουκρανία, στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Σε ηχογραφημένο μήνυμά του, σύμφωνα με το BBC, επεσήμανε ότι έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον υψηλό αριθμό απωλειών και την έλλειψη υποστήριξης από το πυροβολικό.

«Έπρεπε είτε να σιωπήσω και να είμαι δειλός, είτε να πω τα πράγματα όπως είναι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν είχε δικαίωμα να πει ψέματα στη μνήμη των πεσόντων στρατιωτών, γι’ αυτό και περιέγραψε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.

RUSI: «Αναλώσιμοι» οι στρατιώτες της Ρωσίας- «Ενισχύονται» με ουσίες για να συνεχίσουν να τρέχουν στο πεδίο

«Ο ουκρανικός στρατός δεν μπόρεσε να σπάσει τις γραμμές μας στο μέτωπο, όμως οι ανώτατοι αξιωματικοί μας μάς μαχαιρώνουν πισώπλατα, αποκεφαλίζοντας τη μονάδα μας αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη στιγμή», ανέφερε.

Ο στρατηγός είπε ότι η απόλυσή του ζητήθηκε από ανώτερους διοικητές -τους οποίους κατηγόρησε για προδοσία- και εγκρίθηκε από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Κατά πληροφορίες που αναπαρήγαγαν χθες Ρώσοι χρήστες της πλατφόρμας Telegram οι οποίοι παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ρωσίας, Βαλερί Γκεράσιμοφ, έκρινε ότι ο Ποπόφ προκαλούσε «αβάσιμη» ανησυχία και τον καθαίρεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του παρόντος.

Η Ρωσία προειδοποιεί ότι θα απαντήσει καθώς το ΝΑΤΟ επιστρέφει στα «σχήματα» του Ψυχρού Πολέμου