Skip to main content

RUSI: «Αναλώσιμοι» οι στρατιώτες της Ρωσίας- «Ενισχύονται» με ουσίες για να συνεχίσουν να τρέχουν στο πεδίο

Η χορήγηση ναρκωτικών ουσιών σε εν ενεργεία στρατιώτες δεν είναι κάτι πρωτάκουστο, σύμφωνα με στρατιωτικό αναλυτή.

Η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει τις αναστολές των στρατιωτών της προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι με χαμηλή εκπαίδευση πολίτες και κατάδικοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος στις μάχες στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού think tank Royal United Service Institute (RUSI).

Σε έκθεσή του,το RUSI εξετάζει πώς εξελίχθηκαν οι στρατιωτικές τακτικές της Ρωσίας κατά το δεύτερο έτος της σύγκρουσης. Για τα στοιχεία που αναφέρει στην έκθεση επικαλείται στρατιωτικό προσωπικό της Ουκρανίας, το οποίο υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που συναντούν φαίνονται συχνά να είναι «υπό την επήρεια αμφεταμινών ή άλλων ναρκωτικών ουσιών».

Πιο πιθανό να έχουν λάβει τέτοιου είδους «ενίσχυση» είναι, σύμφωνα με την έκθεση, οι στρατιώτες που ανήκουν στο πεζικό, το οποίο αποτελείται κυρίως από στρατεύσιμους από τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, κρατούμενους που έχουν στρατολογηθεί από την μισθοφορική ομάδα της Wagner και κληρωτούς.

Σύμφωνα με την έκθεση του RUSI, που χαρακτηρίζει αυτά τα στρατεύματα «αναλώσιμα» αποστέλλονται σε μικρές ομάδες για συγκρούσεις με την άμυνα της Ουκρανίας «μέχρι να σκοτωθούν». Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σημειώσει ότι πολλοί από τους Ρώσους στρατιώτες συνεχίζουν να προελαύνουν ακόμη και αφού τραυματιστούν.

Πάντως το RUSI δεν μένει μόνο στις μαρτυρίες των Ουκρανών στρατιωτών. Όπως σημειώνει, το υλικό που έχει ανακτήσει από το πεδίο της μάχης υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες πιθανότατα παίρνουν τις ουσίες σε υγρή μορφή.

Σχολιάζοντας την έκθεση ο απόστρατος στρατηγός και στρατιωτικός αναλυτής Μικ Ράιαν σημειώνει ότι η χορήγηση ναρκωτικών ουσιών σε εν ενεργεία στρατιώτες δεν είναι κάτι πρωτάκουστο. Ο ίδιος το έχει δει να εφαρμόζεται σαν τακτική στα σύνορα του Ανατολικού Τιμόρ, σε ένα τάγμα πεζικού, το 2000.

Η τακτική είναι πιθανότατα ένα απαραίτητο μέτρο για να διασφαλιστεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να πολεμούν ακόμη και χωρίς σκοπό, εκτιμάει ο Ράιαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ οι Ουκρανοί έχουν πολλούς και ξεκάθαρους σκοπούς για να πολεμούν, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Ρώσους.

«Μερικές φορές αντικαθιστάς τον σκοπό, την καλή ηγεσία και την οικοδόμηση ομάδας με τα ναρκωτικά», λέει χαρακτηριστικά στο Insider. «Αυτό κάνουν ορισμένοι για να βεβαιωθούν ότι οι στρατιώτες τους εξακολουθούν να τρέχουν» προς τα πολυβόλα.

Παράλληλα, σε παλιότερο δημοσίευμά του το Insider έχει αναφέρει ότι αρκετές χώρες έχουν δοκιμάσει να χορηγήσουν στους στρατιώτες τους με φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοσή τους. «Τα βρετανικά καταστήματα πουλούσαν σύριγγες για ηρωίνη ως δώρο για τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί χορηγούσαν μεθυστική ουσία για να αυξήσουν τα αντανακλαστικά και την επαγρύπνηση στο πεδίο της μάχης και ο στρατός των ΗΠΑ διένειμε παυσίπονα και «χάπια Pep» σε στρατιώτες που κατευθύνονταν σε αποστολές αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ», σημειώνει.

Η Ρωσία έχει τη δική της εμπειρία με τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Έκθεση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών τον Απρίλιο ανέφερε ότι Ρώσοι στρατιώτες πεθαίνουν στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα του αλκοολισμού.