Skip to main content

Ναυάγιο Τιτανικού: Ποια άλλα επικίνδυνα ταξίδια κλείνουν οι πλούσιοι

Gelje Sherpa/Handout via REUTERS

Οι πιο δημοφιλείς εκδρομές για τους πλούσιους.

Στην πιο καθοριστική της φάση έχει περάσει η επιχείρηση για τον εντοπισμό του τουριστικού υποβρυχίου (βαθυσκάφους) Titan, το οποίο χάθηκε στον Βόρειο Ατλαντικό ενώ προσπαθούσε να φτάσει στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Οι επιβαίνοντες στο τουριστικό υποβρύχιο είχαν πληρώσει 250.000 δολάρια το άτομο για την βόλτα στο ναυάγιο του Τιτανικού. Το υψηλό αντίτιμο της τουριστικής εκδρομής είναι ανάμεσα στα ζητήματα που έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις, καθώς η τιμή αυτή την καθιστά μια δραστηριότητα που προορίζεται μόνο για πολύ πλούσιους.

Με αφορμή την εξαφάνιση του Titan, το Business Insider συγκεντρώνει τις δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται οι πλούσιοι που αναζητούν την περιπέτεια αλλά μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες:

Εξορμήσεις στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού

Το ταξίδι φτάνει στην Άβυσσο του Τσάλεντζερ, που είναι το βαθύτερο γνωστό σημείο της υδρόσφαιρας της Γης, με βάθος από 10.898 έως 10.916.

Τα ταξίδια διοργανώνει η ταξιδιωτική εταιρεία EYOS Expeditions από το 2020.

Το κόστος ανέρχεται στα 750.000 δολάρια

Πτήσεις στο διάστημα

Το 2021, ο Τζεφ Μπέζος πραγματοποίησε το πρώτο του διαστημικό ταξίδι με την αεροδιαστημική εταιρεία του, Blue Origin. Ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον έκανε αντίστοιχο ταξίδι με τη δική του εταιρεία διαστημικού τουρισμού, Virgin Galactic.

Ένα εισιτήριο για τη διαστημική πτήση της Blue Origin, που έχει διάρκεια 11 λεπτά, κοστολογήθηκε στα 28 εκατομμύρια δολάρια εκείνη τη χρονιά. Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία του Μπέζος εκτίμησε το 2018 ότι τα μελλοντικά εισιτήρια πιθανότατα θα πέσουν στην περιοχή των 200.000 έως 300.000 δολαρίων, αν και η τιμή είναι πιθανότατα υψηλότερη σήμερα λόγω των αυξημένων τιμών των ανταγωνιστών.

Η Virgin Galactic, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ξεκινήσει σύντομα τις πρώτες της εμπορικές διαστημικές πτήσεις, με τα εισιτήρια να κοστίζουν 450.000 δολάρια το άτομο. Στην πρώτη ομάδα εισιτηρίων, που έχει πουληθεί, οι θέσεις κόστιζαν 200.000 δολάρια για το άτομο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός Χάμις Χάρντινγκ, 59 χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και εξερευνητής, που ήταν εκ των επιβαινόντων στο υποβρύχιο, είχε επίσης επισκεφθεί το διάστημα πέρυσι, με την διαστημική πτήση της Blue Origin.

Η  SpaceX του Έλον Μασκ φιλοδοξεί να μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη μέχρι το 2030.

Ανάβαση στο Έβερεστ

Σε μια πιο γήινη δραστηριότητα, για περίπου 199.00 ευρώ (218.400 δολάρια) μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Έβερεστ. Το πακέτο της Furtenbach Adventures περιλαμβάνει εποπτεία ειδικών και παροχή οξυγόνου.

Πρόκειται όμως για αρκετά ακριβό πακέτο, αν αναλογιστούμε ότι η ανάβαση στο Έβερεστ κοστίζει από 40.000 έως 100.000 δολάρια.

Η ανάβαση στο Έβερεστ είναι επικίνδυνη δραστηριότητα. Έχουν σημειωθεί συνολικά πάνω από 300 γνωστοί θάνατοι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν φτάσει στο βουνό, ανέφερε το National Geographic, επικαλούμενο μια διαδικτυακή βάση για τα Ιμαλάια που ονομάζεται The Himalayan Database.

Ταξίδια σε απομακρυσμένες τοποθεσίες όπου «χάνεσαι»

Για όσους θέλουν να χαθούν από την πραγματικότητα και να περιπλανηθούν σε μακρινές τοποθεσίες, αλλά υπό την επίβλεψη των ειδικών, για να είναι εξασφαλισμένη η ασφάλειά τους, η ταξιδιωτική εταιρεία Black Tomato έχει διάφορες επιλογές.

Το κόνσπεπτ «Get Lost» δίνει στους πελάτες κάποιες ενδείξεις για τον προορισμό τους, ο οποίος όμως θα παραμείνει άγνωστος μέχρι να φτάσουν εκεί. Η εταιρεία προσφέρει επίσης την δυνατότητα στους πελάτες να επιλέξουν πόσο «χαμένοι» θέλουν να είναι στο ταξίδι τους.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να αφήσουν τα κινητά τους και τους δίνονται δορυφορικά τηλέφωνα,. Παρακολουθούνται επίσης από μια ομάδα που είναι φυσικά παρούσα και βοηθά στη διασφάλιση της ασφάλειας των ταξιδιωτών από απόσταση.

Τα ταξίδια μπορεί να κοστίζουν από 15.000 δολάρια ανά άτομο, για ολιγοήμερα ταξίδια, έως και πάνω από 100.000 δολάρια ανά άτομο, ανάλογα με τη διάρκεια και την πολυπλοκότητα του ταξιδιού.

Περιπέτεια στην Ανταρκτική

Οι πλούσιοι ταξιδιώτες μπορούν να επιλέξουν επίσης κάποιες από τις πολλές επιλογές για κρουαζιέρες και ταξίδια στην Ανταρκτική.

Το Intrepid Travel προσφέρει ταξίδια που κοστίζουν πάνω από 30.000 δολάρια ανά άτομο για ταξίδια τριών εβδομάδων, που κάνουν τον γύρο της Ανταρκτικής και το διαβόητο πέρασμα Ντρέικ που είναι γνωστό για τις φουρτούνες του.