Skip to main content

Έβερεστ: «Συνωστισμός» ορειβατών και μεγάλες απώλειες

REUTERS/Monika Deupala

Τις τελευταίες εβδομάδες, 11 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ.

Πλήθος κόσμου επιχειρεί κάθε χρόνο να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ, ωστόσο, η τελευταία περίοδος ορειβασίας αναμένεται να κλείσει ως μία από τις πιο φονικές.

Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν το Νεπάλ εκδίδει πάρα πολλές άδειες για να μεγιστοποιήσει τα τουριστικά έσοδα, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει εκδόσει αριθμό-ρεκόρ αδειών, 478.  Οι άδειες για τους ξένους που θέλουν να ανέβουν στο Έβερεστ κοστίζουν 11.000 δολάρια και έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια για την οικονομία του Νεπάλ φέτος. Η κυβέρνηση αντιστάθηκε στην πίεση που της ασκήθηκε να αλλάξει το όριο των αδειών που εκδίδονται.

Τις τελευταίες εβδομάδες, 11 ορειβάτες από χώρες όπως η Αυστραλία, η Κίνα και η Μαλαισία έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ.

Χάθηθαν επίσης πέντε ντόπιοι οδηγοί αναρρίχησης, γνωστοί ως Σέρπα.

Καθώς η σεζόν πλησιάζει στο τέλος της, τουλάχιστον δύο ορειβάτες εξακολουθούν να αγνοούνται και ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να ξεπεράσει τους θανάτους που καταγράφηκαν το 2019, όταν είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου εικόνες μεγάλης κίνησης στην κορυφή.

Πάντως η πιο θανατηφόρα χρονιά στην ιστορία του Έβερεστ ήταν το 2014, όταν τουλάχιστον 17 ντόπιοι σκοτώθηκαν, κυρίως μετά από μια μεγάλη χιονοστιβάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρακολουθεί ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Himalayan Database.