Skip to main content

Ναυάγιο Τιτανικού: Αγωνία για το υποβρύχιο – Επιχειρηματίας και ο γιος του ανάμεσα στους αγνοούμενους

OCEANGATE

Μάχη με τον χρόνο για το τουριστικό υποβρύχιο

Πέντε άτομα βρίσκονται στο υποβρύχιο Titan, το οποίο εξαφανίστηκε την Κυριακή, 700 χιλιόμετρα από τις ακτές του Newfoundland.

Το πλήρωμα έχασε την επαφή με ένα σκάφος επιφανείας – το Polar Prince – μία ώρα και 45 λεπτά αφότου ξεκίνησε κατάδυση για να επισκεφθεί το ναυάγιο του Τιτανικού.

Μεταξύ των αγνοουμένων, όπως αναφέρει το BBC, περιλαμβάνονται ο Βρετανός, πακιστανικής καταγωγής επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο γιος του, Σουλεμάν καθώς και ο Χάμις Χάρντινγκ , ένας 58χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και εξερευνητής.

Ο Γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ πιστεύεται επίσης ότι βρίσκεται στο σκάφος, και ο Στόκτον Ρας , διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από την κατάδυση, βρίσκεται επίσης στο σκάφος.

Η αμερικανική ακτοφυλακή έστειλε δύο αεροσκάφη C-130 Hercules για να αναζητήσουν το υποβρύχιο στην επιφάνεια του νερού. Πραγματοποιείται επίσης υποβρύχια έρευνα με σόναρ.

Το βράδυ της Δευτέρας, η αμερικανική ακτοφυλακή εκτίμησε ότι το υποβρύχιο διέθετε οξυγόνο έκτακτης ανάγκης για 70 έως 96 ώρες.

Το ταξίδι θα διαρκούσε συνολικά 8 ημέρες. Για μια πλήρη κατάδυση, επίσκεψη και ανάδυση, χρειάζονται 8 ώρες, σύμφωνα με το BBC.

Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται περίπου 435 μίλια (700 χιλιόμετρα) νότια του Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη, αν και η αποστολή διάσωσης ξεκινάει από τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Η αμερικανική ακτοφυλακή είπε ότι ένα ερευνητικό πλοίο που ονομάζεται Polar Prince διεξήγαγε επιφανειακή έρευνα για το υποβρύχιο το βράδυ της Δευτέρας. Χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά υποβρυχίων στο σημείο των συντριμμιών και ήταν το πλοίο υποστήριξης στην τουριστική αποστολή της Κυριακής.

Πάντως επιστήμονες εκτιμούν ότι το ιδιωτικό βαθυσκάφος μπορεί να καθηλώθηκε κοντά στο διάσημο ναυάγιο. Μιλώντας στο Fox News, ο υποναύαρχος John Mauger δήλωσε ότι το υποβρύχιο μπορεί να έχει κολλήσει στα συντρίμμια – και είπε ότι η ακτοφυλακή δεν έχει τις δυνατότητες να το προσεγγίσει αν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ο Τιτανικός, που ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής του, χτύπησε ένα παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη το 1912. Από τους 2.200 επιβάτες και το πλήρωμα, περισσότεροι από 1.500 πέθαναν.
Τα συντρίμμια του έχουν εξερευνηθεί εκτενώς από τότε που ανακαλύφθηκαν το 1985.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε δύο μέρη, με την πλώρη και την πρύμνη να χωρίζονται κατά περίπου 2.600 πόδια. Ένα τεράστιο πεδίο συντριμμιών περιβάλλει το σπασμένο σκάφος. Τον περασμένο μήνα, δημιουργήθηκε η πρώτη ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους του ναυαγίου χρησιμοποιώντας χαρτογράφηση βαθέων υδάτων. Η σάρωση δείχνει τόσο την κλίμακα του πλοίου, όσο και κάποιες μικρές λεπτομέρειες, όπως τον σειριακό αριθμό σε μία από τις προπέλες.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Ναυάγιο Τιτανικού: Άφαντο το τουριστικό υποβρύχιο – Οξυγόνο για 4 ημέρες είχε το πλήρωμα