Skip to main content

Wagner: Ο «πόλεμος» του Πριγκόζιν στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία «πλησιάζει σε κομβικό σημείο»

Press service of “Concord”/Handout via REUTERS

Οι ταραγμένες σχέσεις με το ρωσικό υπουργείο και η άρνηση να υπογράψει σύμβαση με τον Σοϊγκού.

Ο λεκτικός πόλεμος του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν με τη ρωσική ηγεσία της Άμυνας πλησιάζει σε κομβική στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κόντρα μεταξύ του Πριγκόζιν και του Ρώσου υπουργούς Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εισήλθε σε νέο επίπεδο όταν ο δεύτερος έδωσε εντολή σε όλα τα «αποσπάσματα εθελοντών» να υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείου μέχρι το τέλος του μήνα, σε μια κίνηση που φιλοφοξείται να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, ο επικεφαλής της Wagner, που έχει ταραγμένες σχέσεις με το ρωσικό υπουργείο και την στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας, δήλωσε ότι οι μαχητές της μισθοφορικής του οργάνωσης δεν θα υπογράψουν καμία σύμβαση. Σχολίασε μάλιστα ότι ο Σοϊγκού «δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά στρατιωτικούς σχηματισμούς».  Αντίθετα η ομάδα Αχμάτ των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας υπέγραψε συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Οι εντάσεις μεταξύ του Πρισγκόζιν και της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό, αλλά μέχρι στιγμής, ο ιδρυτής της Wagner έχει εστιάσει τα «βέλη» στον Σοϊγκού και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ. Σπάνια μιλάει άσχημα για τον Ρώσο πρόεδρο, όπως όταν έκανε λόγο για τον «παππού».  Το κάλεσμα όμως του ρωσικού υπουργείου φαίνεται πως έχει την «έγκριση» του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αφού ο Πριγκόζιν αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία με το ρωσικό υπουργείο, ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με στρατιωτικούς μπλόγκερ ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας του «πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Η κίνηση είναι «σύμφωνη με την κοινή λογική, με την καθιερωμένη πρακτική και το νόμο», είπε ο Πούτιν.

Ο Πριγκόζιν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πούτιν, σχολίασε: «Όταν αρχίσαμε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον πόλεμο, κανείς δεν είπε ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να συνάψουμε συμφωνίες με το υπουργείο Άμυνας». «Κανένας από τους μαχητές της Wagner δεν είναι έτοιμος να ακολουθήσει ξανά το μονοπάτι της ντροπής. Και έτσι κανείς δεν θα υπογράψει συμβόλαια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν θα βρει έναν «συμβιβασμό» για την Wagner.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, το βρετανικό υπουργείο υποστηρίζει ότι η ρητορική του Πριγκόζιν εξελίσσεται σε περιφρόνηση των ευρύτερων τμημάτων του ρωσικού κατεστημένου. Κρίνει μάλιστα ότι η προθεσμία που έχει τεθεί για την υπογραφή των συμβάσεων από τα «αποσπάσματα εθελοντών» είναι πιθανό να είναι κρίσιμος σταθμός στη διαμάχη.