Skip to main content

Πολωνία: «Πράσινο φως» για την επιτροπή έρευνας ατόμων που «επηρεάστηκαν από τη Ρωσία»

Στο μικροσκόπιο μπαίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ-Ο νόμος έχει επικριθεί ως «συνταγματικό πραξικόπημα».

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει έρευνα για  τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ, πέντε μήνες πριν από τις εκλογές στη χώρα.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επικύρωσε ένα αμφιλεγόμενο νόμο με τον οποίο συγκροτείται μια επιτροπή που θα ερευνά «τη ρωσική επιρροή» στη χώρα μεταξύ 2007 και 2022. Ο νόμος υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο της Πολωνίας, που ελέγχεται από εθνικιστές, αλλά για να τεθεί σε εφαρμογή χρειαζόταν την έγκριση του προέδρου της χώρας.

Με το «πράσινο φως» του Ντούντα, ο Τουσκ μπαίνει στο μικροσκόπιο, καθώς ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι, τον κατηγορεί ότι ανέχτηκε τη ρωσική επιρροή κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός πριν από το 2015.

«Η κοινή γνώμη πρέπει να αποφασίσει για τις ενέργειες των εκπροσώπων που επιλέγουν στις γενικές εκλογές», είπε ο Ντούντα μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Βαρσοβία, τρεις ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου από το κοινοβούλιο της χώρας.  Η επιρροή της Ρωσίας στην Πολωνία είναι γεγονός και πρέπει να εξηγηθεί, πρόσθεσε.

Ο νόμος χαρακτηρίστηκε «συνταγματικό πραξικόπημα» από την αντιπολίτευση, την ώρα που η χώρα μετρά αντίστροφα έως τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου. Το κυβερνών κόμμα, το οποίο κινδυνεύει να χάσει την εξουσία του, έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για τα πάντα, από την παραπληροφόρηση μέχρι τον υψηλό πληθωρισμό.

Η επιτροπή που θα ερευνά «τη ρωσική επιρροή» στη χώρα θα αποτελείται από εννέα μέλη που θα επιλέγονται από την Κάτω Βουλή και θα αποφασίζουν αν το εκάστοτε πρόσωπο που ερευνάται είχε «υποκύψει» ή όχι στη Ρωσία μεταξύ 2007-2022. Η επιτροπή θα έχει σημαντικές εξουσίες και θα μπορεί να εκδίδει καταδικαστικές αποφάσεις, απαγορεύοντας σε αξιωματούχους να ασκούν δημόσια αξιώματα.

Πάντως ο Ντούντα ανέφερε ότι θα ζητήσει επίσης από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να επανεξετάσει το νόμο, επικαλούμενος αμφιβολίες σε ορισμένα μέρη του πληθυσμού σχετικά με τη συμβατότητά του με το Σύνταγμα.

Με πληροφορίες από Bloomberg