Skip to main content

Partygate: Ο Τζόνσον διέκοψε τους δεσμούς με τους δικηγόρους μετά τις νέες καταγγελίες

Η εφημερίδα Times, η οποία ανέφερε πρώτη την παραπομπή, δήλωσε ότι τα ημερολόγια του Τζόνσον έδειχναν επισκέψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας από φίλους του στο Τσέκερς.

Ο Μπόρις Τζόνσον της Βρετανίας διέκοψε τους δεσμούς με τους δικηγόρους που διόρισε η κυβέρνησή του την Τετάρτη, αφού παραπέμφθηκε στην αστυνομία για περισσότερες πιθανές παραβιάσεις των κανόνων κλειδώματος COVID-19, μια κίνηση που οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού περιέγραψαν ως «παγίδα».

Το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο είναι αρμόδιο για την εποπτεία της λειτουργίας της κυβέρνησης, δήλωσε την Τρίτη ότι προέβη σε νέα παραπομπή στην αστυνομία με βάση πληροφορίες που ανακαλύφθηκαν κατά την προετοιμασία των εισηγήσεων για μια δημόσια έρευνα σχετικά με την πανδημία.

Partygate: Έρευνα για νέες καταγγελίες παραβίασης μέτρων της πανδημίας από τον Μπ. Τζόνσον

Σε επιστολή του, ο Τζόνσον είπε στον πρόεδρο της επιτροπής έρευνας COVID, ο οποίος πιέζει να αποκτήσει πρόσβαση σε πρόσθετες πληροφορίες από τον πρώην πρωθυπουργό μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι «από σήμερα δεν εκπροσωπούμαι».

Στην επιστολή δεν διευκρινίζεται γιατί σταμάτησε να συνεργάζεται με την προηγούμενη νομική του ομάδα, που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα ερωτήματα της επιτροπής έρευνας COVID. Οι υποστηρικτές του είπαν ότι είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στο υπουργικό συμβούλιο.

Η εφημερίδα Times, η οποία ανέφερε πρώτη την παραπομπή, δήλωσε ότι τα ημερολόγια του Τζόνσον έδειχναν επισκέψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας από φίλους του στο Τσέκερς, ένα αγροτικό αρχοντικό που χρησιμοποιείται ως κατοικία από εν ενεργεία πρωθυπουργούς.

Η νέα παραπομπή του Τζόνσον στην αστυνομία, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου εκδιώχθηκε από την εξουσία εν μέρει λόγω των κομμάτων που έσπασαν το λουκέτο του COVID, απειλεί να βαθύνει περαιτέρω τις διαιρέσεις στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα πριν από τις εκλογές που αναμένονται το επόμενο έτος. Το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου, τμήμα της κυβέρνησης, δήλωσε ότι προέβη στην παραπομπή σύμφωνα με τον κώδικα συμπεριφοράς της δημόσιας διοίκησης.