Skip to main content

Ποιες χώρες πιέζουν για νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ε.Ε.

Η Κομισιόν δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Τα αιτήματα για νομιμοποίηση της κάνναβης πληθαίνουν ανά την Ευρώπη, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών επιζητεί να ακολουθήσει τα βήματα του Καναδά και ορισμένων πολιτειών των ΗΠΑ, δίνοντας ώθηση σε μία νόμιμη αγορά με προοπτικές. Από τον περιορισμό των ταμπού σχετικά με τη φαρμακευτική χρήση της μαριχουάνας αλλά και τη μείωση της εγκληματικότητας έως την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τα επιχειρήματα που ακούγονται είναι πολλά.

Όσοι αντιτίθενται στη νομιμοποίηση της κάνναβης, υποστηρίζουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της εγκληματικότητας, αύξηση του αριθμού των εθισμένων και κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η άποψη αυτή δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, υποστήριξε σε σχετικό συνέδριο στο Λονδίνο ο Γίντριχ Βομπόριλ, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας της Τσεχίας. «Γνωρίζουμε πως αυτό που λειτουργεί στην περίπτωση της κάνναβης είναι μία ρυθμισμένη αγορά. Γνωρίζουμε ότι δεν λειτουργεί η απαγόρευση. Το βλέπουμε με το αλκοόλ, τον καπνό και τον τζόγο» εξήγησε.

Η Τσεχία είναι μεταξύ των 6 ευρωπαϊκών χωρών που το τελευταίο διάστημα ανακοίνωσαν σχέδια για νομιμοποίηση του φυτού στο πλαίσιο δραστικών μεταρρυθμίσεων. Η Πράγα ψήφισε στα τέλη του περασμένου χρόνου νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της χρήσης από ενήλικες, στο πιο δραστικό βήμα από το 2010, όταν και επέτρεψε την προσωπική κατοχή. Τον περασμένο Οκτώβριο και η Γερμανία παρουσίασε προτάσεις για «πράσινο φως» στην πώληση και κατανάλωση μαριχουάνας. Αν το νομοσχέδιο περάσει, θα είναι η μεγαλύτερη εθνική ρυθμισμένη αγορά μαριχουάνας στον κόσμο.

Την ίδια ώρα η Ολλανδία σκέφτεται αν θα κάνει το επόμενο και τελευταίο βήμα στη νομιμοποίηση, επιτρέποντας την καλλιέργεια.  Το Λουξεμβούργο πέρασε νόμο που επιτρέπει στους κατοίκους να καλλιεργούν μαριχουάνα για προσωπική χρήση. Η Μάλτα έδωσε πράσινο φως σε ιδιωτικά κλαμπ χρήσης κάνναβης και η Ελβετία ενέκρινε μία δοκιμαστική περίοδο πώλησης και κατανάλωσης στη Ζυρίχη.

420: Η ιστορία πίσω από τον αριθμό – σύμβολο της κάνναβης και ο Έλον Μασκ

Παρόλα αυτά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν έντονες αντιστάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και η μαριχουάνα επιτρέπεται για ιατρική χρήση σε πολλά κράτη – μέλη, τα περισσότερα εξακολουθούν να επιλέγουν την πιο συντηρητική προσέγγιση απέναντι στη χρήση για ψυχαγωγία. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο CNBC πως δεν μπορεί να σχολιάσει τις κινήσεις μεμονωμένων χωρών στο θέμα, αλλά όπως τόνισε οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

«Είμαστε εν γνώση των κινήσεων αυτών και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα κράτη – μέλη για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αλλαγές στην πολιτική για την κάνναβη».

Μια πιθανή διαδρομή, σύμφωνα με την Rookmaker, θα ήταν τα μέλη του κοινού να εγείρουν μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την υποστήριξη της νομιμοποίησης. Αυτός είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει στους πολίτες να προτείνουν πολιτικές στην Επιτροπή εάν συγκεντρώσουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ψήφους.

Σε μια μελέτη του 2022, περισσότεροι από τους μισούς (55%) των ανθρώπων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι ήταν υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, σύμφωνα με την εταιρεία στρατηγικών συμβούλων Hanway Associates.

«Η νομιμοποίηση της κάνναβης θα μπορούσε να είναι η 101η Πρωτοβουλία Πολιτών», αναφέρει η Rookmaker, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος την 100η πρωτοβουλία της, η οποία ζητά τη σύνδεση όλων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών μέσω σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας. «Με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά».

Επενδυτικό «φάρμακο» 1,5 δισ. από την κάνναβη