Skip to main content

420: Η ιστορία πίσω από τον αριθμό – σύμβολο της κάνναβης και ο Έλον Μασκ

REUTERS/Kevin Mohatt

Πολλές οι θεωρίες, πολλοί οι υποστηρικτές

Η Παγκόσμια Ημέρα Μαριχουάνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Απριλίου, στις ΗΠΑ είναι γνωστή και ως 420, αν και δεν γνωρίζουν όλοι για την προέλευσή της, όπως και το ότι γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία για να αποδοθεί φόρος τιμής στη μαριχουάνα.

Υπάρχουν πολλές διαδεδομένες θεωρίες για την ημέρα αυτή, αν και η πιο αποδεκτή είναι αυτή που αφορά μια ομάδα νέων, γνωστή ως “The Waldos”.

Θα πρέπει να πάμε πίσω στη δεκαετία του 1970, στην Καλιφόρνια, όπου αυτά τα παιδιά, γνωστά ως “The Waldos”, συγκεντρώθηκαν για να καπνίσουν μαριχουάνα μετά το σχολείο στις 4:20 μ.μ.. Γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 420 για να υπενθυμίζουν ο ένας στον άλλο τις καθημερινές τους συναντήσεις.

Η ομάδα τελικά συντόμευσε τη φράση τους σε “4:20”, η οποία τελικά εξελίχθηκε σε μια κωδική λέξη που οι έφηβοι αναφέρονται στη χρήση κάνναβης.

Μια άλλη θεωρία μάς πηγαίνει στον Καναδά το 1995, και συγκεκριμένα στο Βανκούβερ. Εκεί, 200 καταναλωτές κάνναβης συγκεντρώθηκαν στις 20 Απριλίου για να απαιτήσουν την αποποινικοποίηση του προϊόντος και, ως μορφή διαμαρτυρίας, κάπνιζαν μαριχουάνα δημοσίως.

Πάντως και ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, αναφέρθηκε στην ημέρα, «Ξεκινά μια πολύ καλή ημέρα!» τουίταρε ο Μασκ, παρά την αποτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του SpaceX. Σήμερα το πρωί, έγραψε και πάλι στο Twitter: «Μια τόσο σπουδαία μέρα με τόσους πολλούς τρόπους».

Ο Μασκ συνηθίζει τις αναφορές στο 420. Στις 7 Αυγούστου του 2018, ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για να πληρώσει για μια πιθανή εξαγορά της Tesla στα 420 δολάρια ανά μετοχή. “Σκέφτομαι να αγοράσω την Tesla $420. Xρηματοδότηση, εξασφαλισμένη.» ανέφερε στην ανάρτησή του

REUTERS/Kevin Mohatt

Όποια κι αν είναι η προέλευση αυτής της γιορτής, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο υιοθέτησαν αυτή την ημερομηνία για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Μαριχουάνας, σε τέτοιο βαθμό που χρησιμοποιούν επίσης το “420” ως διεθνή κωδικό για την κάνναβη.

Η 20η Απριλίου, εκτός από μια ξεχωριστή ημερομηνία για τους καπνιστές μαριχουάνας, είναι επίσης πλέον μια ημέρα που χρησιμοποιείται για να διεκδικηθεί ότι η κάνναβη  δεν πρέπει πλέον να αποτελεί ταμπού στην κοινωνία.

Για το λόγο αυτό είναι συχνές οι διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, στις οποίες οι άνθρωποι ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να μην ποινικοποιείται πλέον η κατανάλωση μαριχουάνας, ειδικά όταν μιλάμε για ιατρική χρήση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ιατρική μαριχουάνα δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Μάλιστα, θεωρεί τη χρήση της ως παρηγορητικό για χρόνιες ασθένειες και βοήθημα για ασθενείς με επιληψία. Επιπλέον, μειώνει τις φλεγμονές και τον πόνο και αποτελεί άλλη μια θεραπεία για τους εθισμούς ή τις ψυχικές ασθένειες.

naftemporiki.gr