Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου στο Μπαχμούτ

REUTERS/Alex Babenko

Ο λευκός φώσφορος είναι ένα χημικό στοιχείο με την ικανότητα να προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά εγκαύματα.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου στην πόλη Μπαχμούτ, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες από το περασμένο καλοκαίρι.

Η Ρωσία προσπαθεί εδώ και μήνες να καταλάβει το Μπαχμούτ, παρά την αμφισβητήσιμη στρατηγική του αξία. Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι απώλειες για τη Μόσχα στην περιοχή ανέρχονται σε χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες.

Σε πλάνα που έχουν τραβηχτεί από drone, τα οποία δημοσίευσε ο στρατός της Ουκρανίας, το Μπαχμούτ φαίνεται να φλέγεται την ώρα που, όπως ισχυρίζονταιοι ουκρανικές δυνάμεις, λευκός φώσφορος πέφτει στην πόλη.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Η χρήση των βομβών φωσφόρου απαγορεύεται εναντίον των αμάχων, σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο III της Σύμβασης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1980 και επικυρώθηκε το 1983. Η χρήση τους θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι η επίθεση με βόμβες φωσφόρου είχε στόχο περιοχές του Μπαχμούτ που δεν είναι στον έλεγχο της Μόσχας. Η διοίκηση των ειδικών δυνάμεων του Κιέβου πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζουν «να καταστρέφουν την πόλη».

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς έγινε η φερόμενη επίθεση, σημειώνει το BBC, αναφέροντας ότι το βίντεο που δημοσίευσε η Ουκρανία – και φαινομενικά καταγράφηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης – δείχνει πολυώροφα κτίρια τυλιγμένα στις φλόγες. Άλλα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν φωτιές να μαίνονται στο έδαφος.

Ο λευκός φώσφορος είναι ένα χημικό στοιχείο με την ικανότητα να προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά εγκαύματα. Χρησιμοποιείται συνήθως ως βόμβα καπνού, μπορεί να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού στο πεδίο της μάχης.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει προειδοποιήσει ότι η χημική ουσία προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς.

Διαβάστε ακόμα:

Τι είναι οι βόμβες φωσφόρου που ο Ζελενσκι κατηγορεί τους Ρώσους