Skip to main content

Δικαίωμα συνοδικής ψήφου δίνει στις γυναίκες ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια ιστορική απόφαση

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Πρωτοφανής και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση από τον Ποντίφηκα

Σε μια ιστορική απόφαση, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι θα δώσει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στην επόμενη Σύνοδο των Επισκόπων.

Στο παρελθόν, οι γυναίκες επιτρεπόταν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση μόνο ως παρατηρήτριες. Οι άνδρες θα εξακολουθήσουν να δίνουν την πλειοψηφία των ψήφων στη συγκέντρωση επιρροής.

Οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται πρωτοφανείς και ριζοσπαστικές για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία κυριαρχείται από άντρες για αιώνες.

Η Διάσκεψη Χειροτονίας Γυναικών που εδρεύει στις ΗΠΑ, η οποία συνηγορεί υπέρ των γυναικών ιερέων, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «σημαντική ρωγμή στην οροφή από βιτρό».

«Για χρόνια οι εκπρόσωποι και οι επίσκοποι του Βατικανού αντιστέκονταν, μετακινώντας τα τέρματα με κάθε σύνοδο για το γιατί δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να ψηφίσουν», έγραψε η ομάδα στο Twitter. «Ο ανείπωτος λόγος ήταν πάντα ο σεξισμός».

«Στο εγγύς μέλλον ελπίζουμε η σύνοδος να συνεχίσει να εξελίσσεται σε ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό σώμα του λαού του Θεού».

Σε μια περαιτέρω ρήξη με την παράδοση, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι τα δικαιώματα ψήφου θα επεκταθούν επίσης σε 70 επιλεγμένα μη κληρικά μέλη της θρησκευτικής κοινότητας, απομακρύνοντας τη σύνοδο από το να είναι μια συνάντηση αποκλειστικά της ιεραρχίας της Εκκλησίας.

Ο Πάπας, ο οποίος υποστήριξε τη μεταρρύθμιση, είπε ότι ελπίζει ότι οι μισές από αυτές θα είναι γυναίκες και ότι έχει επίσης δοθεί έμφαση στη συμπερίληψη των νέων.

«Είναι μια σημαντική αλλαγή, δεν είναι επανάσταση», δήλωσε ο καρδινάλιος Ζαν Κλοντ Χόλλεριχ, κορυφαίος διοργανωτής της συνόδου.

Ο Κρίστοφερ Λαμπ, ανταποκριτής του Βατικανού για το Καθολικό ειδησεογραφικό έντυπο The Tablet, είπε στο πρόγραμμα Newshour του BBC World Service ότι οι αλλαγές ήταν «πολύ σημαντικές» και μια προσπάθεια του Πάπα να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της Εκκλησίας πιο συμπεριληπτικές.

Πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις γυναίκες αντικατοπτρίζουν έναν «άνευ προηγουμένου» διάλογο για το θέμα της γυναικείας εκπροσώπησης που συνέβαινε εδώ και αρκετό καιρό.

Αλλά ο ανταποκριτής προέβλεψε ότι ο Πάπας θα αντιμετωπίσει «σημαντική αντίσταση» από ορισμένα μέρη της Εκκλησίας σχετικά με αυτήν την τελευταία απόφαση.

Πηγή: BBC